Tuin en Landschap nieuws Donker Groep wint aanbesteding voor aanplant Floriade

Donker Groep wint aanbesteding voor aanplant Floriade

0

Donker Groep heeft de aanbesteding van de gemeente Almere gewonnen om op het Floriadeterrein 50.000 heesters, 500 bomen in verschillende maten en 170.000 vaste planten te gaan planten. Het is tevens de start van de toekomstige woonwijk Hortus.

Met de gunning van het planten van de vaste planten, heesters en bomen moet de planning van Floriade Expo 2022 op orde blijven. De komende maanden zal het overgrote deel van de aanplant de grond in gaan. Een klein deel van de vaste planten wordt tijdelijk in depot in grotere potten verder opgekweekt. Zodat die volgend jaar uitgeplant kunnen worden.

Dat geldt ook voor een klein deel van de bomen. Die staan nu al klaar om geplant te worden in airpots. Hiervoor is gekozen, omdat bomen in airpots een minimale verplantingsschok krijgen. Het gaat hier om bomen die door bouwwerkzaamheden niet eerder geplant kunnen worden.

Alfabetische opzet

De basisopzet van Floriade Expo 2022 is een strikt alfabetische opzet van de botanische naam, van ongeveer 700 verschillende soorten bomen die in een grid over het Floriadeterrein zijn verdeeld. Ieder kavel bestaat uit een vier meter brede rand waar de bomen de eerste beplantingslaag vormen. Per kavel zijn de beplantingsplannen heel zorgvuldig tot stand gekomen.

Donker Groen gaat nu aan de slag om alle bomen en beplantingslagen op het Floriade-terrein aan te planten. Een bijzonder detail is dat toekomstige bewoners en bezoekers van de nieuwe stadswijk Hortus de kenmerken en bijdrage van de bomen en struiken aan de omgeving kunnen volgen met behulp van QR-codes.

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

Reageer op dit artikel

avatar