Drie nominaties voor ‘Boom van het Jaar 2020’

Voor de verkiezing van de ‘Boom van het Jaar 2020’ zijn drie bomen genomineerd: Acer campestre ‘Green Column’, Parrotia persica ‘Vanessa’ en Prunus ‘Umineko’. De verkiezing door boomkwekerijvakgroepen vindt op 18 december in Ede plaats. Thema dit jaar is: bomen voor kleine tuinen en smalle straten.

Voor de verkiezing van de ‘Boom van het Jaar 2020’ zijn, na oproepen in De Boomkwekerij en Tuin en Landschap, veertig bomen voorgedragen. Een vakjury uit de boomkwekerij- en groensector heeft uit die lijst drie bomen genomineerd. Vanwege het gekozen thema zijn kwaliteit en groei-eigenschappen, zoals afmetingen van de kroon, belangrijke selectiecriteria voor de jury.

Acer campestre ‘Green Column’. (Foto: Ton Stolk)

Acer campestre ‘Green Column’, een introductie uit 1982, is een vrij smal, opgaande boom tot een hoogte van 8-12 meter. De wat slingerende takken staan vlak langs de stam, hoewel een enkele tak breed uitgroeit. Dit maakt soms enige vormsnoei noodzakelijk. ‘Green Column’ is weinig vatbaar voor meeldauw. Synoniemnamen zijn ‘Farlake’s Column’ en vermoedelijk ook de oude selectie ‘Fastigiatum’.

Parrotia persica ‘Vanessa’. (Foto Shutterstock)

Parrotia persica ‘Vanessa’ is een boom met een ovale kroon en bereikt een hoogte van 7-9 meter, soms 1 tot 2 meter meer. Het is zeker geen zuilvormige boom. De glanzend groene bladeren bieden in de herfst de grootste sierwaarde. Ze verkleuren dan naar opvallend rode, gele en purpuren tinten. Decoratief bij oudere bomen is de gevlekte stam doordat de bast in platen afbladert. Een oude cultivarnaam is ‘Select’.

Prunus ‘Umineko’. (Foto: Shutterstock)

Prunus ‘Umineko’ is een selectie uit een kruising tussen P. incisa en P. serrulata var. speciosa. Deze aanvankelijk zuilvormige boom draagt, gelijktijdig met het lichtgroen uitlopende blad, in april enkelvoudige, witte bloemen van 2,5 cm in doorsnede. ‘Umineko’ vormt geen vruchten. In de herfst verkleuren de bladeren fraai geeloranje tot paarsrood en roodbruin. Later wordt de hoog op zoete kers veredelde hybridecultivar vrij breed en bereikt hij een hoogte van 6-8 meter.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties