De Boomkwekerij Teelt Drip-irrigatie uit één kunststofsoort

Drip-irrigatie uit één kunststofsoort

0

Broere Beregening importeert druppelbevloeiingssystemen nu rechtstreeks uit het buitenland. Het zijn andere systemen dan het installatiebedrijf voorheen gebruikte. De nieuwe bieden voordelen in de toepassing op kwekerijen, aldus Broere.

Voorheen gebruikte het installatiebedrijf systemen uit Israël. „Het waren PE-slangen met een plastic labyrintje: twee kunststofsoorten, dat wil je niet voor recycling”, zei Arie-Jan Broere op de Vakbeurs Vollegrond in Venray. „We wilden één kunststofsoort.” Broere betrekt de systemen nu onder andere uit Italië, van fabrikant SAB. De tape van SAB is volgens Broere „eenvoudig, degelijk en heeft een wat dikkere wand, zodat je de tape dieper in de grond kunt leggen dan 5 cm surface, tot op een diepte van 10 cm. Die extra ruimte in de grond geeft ruimte voor schoffelen. Dat moet je gewas wel kunnen toestaan.” Broere heeft in Italië, bij fabrikant MOM, nu ook een machine gekocht om de Italiaanse slangen door de grond te trekken. Dat gebeurt met 12 rijen tegelijk. Er zitten extra wieltjes op die voorkomen dat de slangen tijdens het trekken gaan draaien, zodat de druppelafgifte overal dezelfde is. De machine kan bovendien drie extra rollen tape meenemen. Sinds een jaar of zeven legt Broere dripirrigatie aan in Nederland. De grootste oppervlakten in de aardappelen en de bloembollen. Daarnaast in de boomkwekerij, bijvoorbeeld in de spillen. Tot nog toe ging het in de Nederlandse boomkwekerij nog niet om grote oppervlakten, mede omdat de meeste kwekers voorzien zijn van beregeningshaspels en/of buizen. Maar door afgelopen zomer neemt de toepassing wel toe. „We zijn nu bijvoorbeeld bezig om 10 ha met dripirrigatie aan te leggen”, aldus Broere. Met dripirrigatie gebruik je immers veel minder, en daarmee efficiënter water dan met haspelberegening. De grondwaterstand is nog steeds laag. Als er de komende maanden niet genoeg regen valt en onvoldoende water wordt aangevoerd via de grote rivieren, neemt de kans op een onttrekkingsverbod in het voorjaar toe. „Stel dat je in de toekomst niet meer mag beregenen”, aldus Broere, „zorg dan in elk geval voor plan B: dat je wel dripirrigatie mag gebruiken. Misschien kan LTO een uitzonderingspositie voor kwekers bedingen?” Bij dripirrigatie spelen volgens Broere twee issues: druk en filtratie. De druk in de tape mag niet te groot zijn, „anders schieten de onderdelen uit elkaar.” En voor een goede filtratie is het essentieel dat het uitgangswater zuiver van kwaliteit is. „De waterkwaliteit bepaalt of er weinig of veel inspanningen nodig zijn om het zuiver door de tape te laten gaan.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar