Opinie Coen Dekkers Dromen en duiken

Dromen en duiken

0

Greening. Feeding. Healthying. Energizing. Happying. Growing Green Cities and Celebrate Green. Hoho, dat wordt gaaf jonguh, die Floriade 2020. 60 Hectare, 120 voetbalvelden vol met groen, groen en groen. Het verhaal van de stad van de toekomst. De leefomgeving van 2050. Kunt u ook niet meer wachten?

Het kost wat zegt u? Natuurlijk, nou èn? Het wordt een succes, wacht maar af. De verantwoordelijke wethouder van Almere weet waar ’ie over praat hè? Die was ook verantwoordelijk voor de succesvolle Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Die…oh wacht… Nou ja, maakt het uit, dat ’ie vertrok toen het gras te heet onder zijn voeten werd, who cares. Maar hij heeft er van geleerd. Daarom zetten ze nu ook vol in op de stadswijk die daar ná de Floriade verrijst.

Wacht effe, Growing Green Cities, Celebrate Green: maar de stadswijk bouw je pas na die tentoonstelling? Euhm, lief wethoudertje, ik snap dat Amsterdam er eerst lag en dat het best ingewikkeld was dat die Noord-Zuidlijn eronderdoor moest. Maar nu heeft u de kans hè? Het hoeft nu niet per se andersom. Eerst die stadswijk, dan de Floriade, dan kan je echt laten zien wat je bedoelt met Growing Green Cities.

Bouw die wijk, duw hem vol met jonge gezinnen, kanaaltje erdoor, er is toch water zat in Almere, en varen maar. Wat zegt u? Dat doen ze in Giethoorn al? Nou en? Giethoorn-Almere is zo’n 70 kilometer; ik zeg doortrekken dat kanaaltje. Want meneer de wethouder, of u nu de Efteling, Keukenhof, Appeltern of Burgers Zoo nadoet: goed gejat is beter dan…afijn, u snapt hem.

Ik wil hier niet beginnen over de verliezen van de vorige Floriades, echt niet boeiend. En dat het eerst 77 miljoen zou kosten, toen 92, dat daar nog 1,7 bij moest omdat de beveiliging vergeten was, dat er nu nog 11,6 ergens vandaan gehaald moet worden, en nog eens 4,4 (maar die mensen moesten toch betaald). Het maakt allemaal niks uit, iemand wordt er toch weer goed van, en u als wethouder kunt altijd gewoon uw verantwoordelijkheid nemen en opstappen toch? Dreaming, Investing, troubleshooting, disastering, dissapearing: kan gewoon.

Coen Dekkers
Coen Dekkers teelt Euonymus in Sint-Oedenrode. Hij schrijft in zijn blog over alledaagse zaken op en rond zijn bedrijf.

Reageer op dit artikel

avatar