Droogte vraagt extra aandacht voor waterkwaliteit

Door de lange periode van droogte, dreigt de kwaliteit van het slootwater te verslechteren. Met name in regio Boskoop vragen de oplopende zoutgehaltes van het water extra aandacht van kwekers, zo waarschuwt meststoffenleverancier Haifa.

De gehaltes natrium, chloride en bicarbonaat (HCO3) lopen sterk op. De stijgende hoeveelheid chloride en natrium zorgen voor een stijging van EC in de potten en slechtere opname van calcium, magnesium, kalium en ammonium. De verhoogde hoeveelheid bicarbonaat geeft een stijging van de pH in de potgrond, waardoor niet alle voedingselementen meer goed kunnen worden opgenomen.

Kwekers worden geadviseerd zoveel mogelijk regenwater te benutten en eventueel slootwater door het bassinwater te mengen, om de balastzouten te verdunnen. Daarnaast kunnen kwekers bijsturen door hun keuze van de gebruikt meststoffen. Geadviseerd wordt om voor meststoffen te kiezen met een laag natrium-gehalte.

Waterschappen treffen maatregelen

Ondertussen treffen waterschappen in heel Nederland voorbereidingen om indien nodig zoet water aan te voeren om het waterniveau op peil te houden. De waterschappen monitoren hiervoor het zoutgehalte in de rivieren meer dan gebruikelijk.

Ondertussen hebben enkele waterschappen in Brabant en Limburg beregeningsverboden ingesteld om het watertekort te beperken. In de betreffende gebieden wordt actief gecontroleerd of de verboden worden nageleefd.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties