Druk op ruimte zet rem op uitbreiding areaal


De boomkwekerij heeft al een tijdje de wind in de rug en dat zorgt bij veel kwekers voor financieel goede resultaten. Toch neemt het areaal boomkwekerij volgens de laatste CBS-cijfers maar zeer beperkt toe. Financieel experts in boomkwekerij herkennen dit beeld: de wil en het geld om uit te breiden is er, maar veelal ontbreekt de ruimte.

„Plannen zijn er bij kwekers genoeg, maar het areaal neemt niet toe”, zegt Theunis Mulders, Manager Agro bij Van Oers Agro in Zundert. Hij ziet dat de gronddruk in de regio Zundert groot is en dat zit uitbreiding van boomkwekers in de weg.

Hoge grondprijzen

Niet alleen in de regio Zundert wordt grond genoemd als beperkende factor voor uitbreiding. Ook in de Betuwe is dat het geval. Henk Heij is Directeur Advies bij Accon Avm Adviseurs en Accountants in Opheusden. „Jazeker, de wens tot uitbreiding is er bij laanboomkwekers. Maar in de Betuwe gaat grond voor te hoge prijzen weg.”

Hoe zit dit in regio Boskoop? En als uitbreiden moeilijk is, wat zien kwekers als alternatief?

Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 7. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties