De Boomkwekerij Nieuws Duitse boomkwekersvoorman: ’Prijzen zullen stijgen’

Duitse boomkwekersvoorman: ’Prijzen zullen stijgen’

0

Boomkwekersvoorman Axel Huckfeldt van de Bund deutscher Baumschulen afdeling Sleeswijk-Holstein kijkt met optimisme vooruit. Dit ondanks de grote schade die vorig jaar werd opgelopen door extreme weersomstandigheden.

Op 28 januari kwamen de kwekers van de Bund deutscher Baumschulen, afdeling Sleeswijk-Holstein – met als belangrijkste productiegebied Pinneberg – bijeen in Ellerhoop.

Afdelingsvoorzitter Axel Huckfeldt keek nog eens terug op 2018 en constateerde dat de schade door droogte, en vervolgens door overmatige regenval, nog lange tijd zal nawerken. Boomkwekerijproducten hebben immers productietijden tot 10 jaar of meer. Hij noemde de schade enorm en pleitte voor overheidsmaatregelen in de vorm van een belastingvrije risicovoorziening in geval van schade. Anders is volgens hem schade door klimaatverandering voor bedrijven niet meer op te vangen.

Goede afzet in november

De warme zomer zorgde volgens Huckfeldt voor slechte verkopen, maar deze trokken in de late herfst goed aan. Hij noemde de afzet in november zelfs uitstekend, maar een goed voorjaar is nodig om van een goed boekjaar (van juli 2018 tot en met juni 2019) te kunnen spreken. Maar de voorzitter is optimistisch. Volgens hem lijkt de overcapaciteit bij kwekers in Europa te verdwijnen en neemt het belang van groen in steden toe. Daardoor neemt ook de afzet toe, herstellen de prijzen zich en kunnen noodzakelijke prijsverhogingen worden doorgevoerd, aldus de voorzitter.

Bron: gabot.de

Reageer op dit artikel

avatar