De Boomkwekerij Duitse honden jagen in kwekerijen op boktorsporen

  Duitse honden jagen in kwekerijen op boktorsporen

  0

  Jachthonden speuren op Noord-Duitse boomkwekerijen naar mogelijke sporen van de Aziatische en Oost-Aziatische boktor.

  Deutsche Baumschule meldt dat het €5.500 kost om een jachthond zodanig op te leiden, dat die behalve op konijnen ook op boktorren kan jagen. De opleidingskosten zijn volgens het Duitse vakblad zeer klein vergeleken met schade die een boktor kan veroorzaken.

  Trainster Angelika Jensen heeft deze zomer vier jachthonden ingezet op bedrijven in Sleeswijk-Holstein, om te zoeken naar mogelijke boktorsporen in vollegrondsbomen, verpakkingshout en containerproducten.

  jachthond en trainster noord-duitsland

  Aanleiding is het blijvende risico op insleep van zowel de Aziatische boktor (Anoplophora glabripennis) als de Oost-Aziatische boktor (A. chinensis). De afgelopen jaren is A. glabripennis, vermoedelijk via Aziatisch verpakkingshout, in diverse Duitse plaatsen opgedoken.

  Uitroeiing volgens EU-regels kost heel veel geld; volgens Deutsche Baumschule investeert alleen al de Zuid-Duitse deelstaat Beieren jaarlijks €2,8 miljoen hierin.

  Ook inzetten bij havens

  Bedoeling is om de jachthonden in het Noord-Duitse Sleeswijk-Holstein niet alleen op bedrijven in te zetten, maar ook bij aankomst van Aziatische import met risicovolle producten in de havens van Hamburg, Bremen en Bremerhaven.

  Foto: Angelika Jensen/Deutsche Baumschule

  Reageer op dit artikel

  avatar