Duitse kwekersbond: ’Import zonder Xylella-controle is onverantwoord’

De Duitse boomkwekersbond BdB waarschuwt opnieuw voor insleep van Xylella met importpartijen uit mediterrane landen.

De ontdekking van Xylella op het Belgische handelsbedrijf toont volgens de BdB duidelijk aan hoe belangrijk controle is op de invoer en doorvoer van Xylella-waardplanten binnen de EU. „Het is onverantwoord om planten zonder controle te importeren”, stelt BdB-manager Markus Guhl onomwonden.

’Laat labtesten uitvoeren in land van herkomst’

De BdB adviseert dringend om alle mogelijke voorzorgsmaatregelen te nemen bij import uit mediterrane landen. Omdat uitdrogingsverschijnselen vanwege de zomer verward kunnen worden met symptomen van Xylella (met name bruin blad), is ook het advies om labtesten uit te voeren bij olijfbomen en andere waardplanten in het land van herkomst.

Afgelopen zomer waarschuwde de BdB vakantiegangers om niet terug te komen van vakantie met planten, omdat die mogelijk Xylella of een Aziatische boktor kan bevatten. De uitbraak in Saksen, juli 2016, werd tenslotte veroorzaakt door een vakantieganger die een besmette oleander als souvenir had meegenomen. Xylella in Saksen was maart 2018 officieel uitgeroeid, aldus Europese fytodienst EPPO.

Foto: Pixabay/Julie-Kolibrie

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties