Duitse kwekersbond: schaarste neemt toe

Een trend in de Duitse boomkwekerij is volgens de BdB nu onomkeerbaar: producten worden schaarser.

De Duitse boomkwekersbond BdB meldt dat er steeds meer sprake is van schaarste aan ’kwalitatief hoogwaardige boomkwekerijproducten’. De voorraad van bepaalde soorten raken op en sommige soorten zijn al helemaal niet meer beschikbaar.

De schaarste heeft diverse oorzaken. Volgens de BdB blijft de vraag naar Duitse boomkwekerijproducten toenemen, terwijl de productie en het aantal bedrijven de laatste jaren is gedaald. De schaarste is afgelopen seizoen groter geworden door de droge, hete zomer. Het duurt jaren voordat de schaarste weer voorbij is, aldus de kwekersbond.

’Zelfs tekorten aan haagbeuk of veldesdoorn’

Volgens Bernhard von Ehren (Baumschule Lorenz von Ehren) is de trend naar schaarste de afgelopen drie jaar al zichtbaar op de markt. „Kwekers zullen dit jaar nog wel de meeste producten kunnen leveren, maar zelfs standaardproducten als haagbeuk of veldesdoorn worden schaars.”

Door de schaarste zullen prijzen weer op een stabiel niveau komen, aldus BdB-voorzitter Helmut Selders. „De laatste jaren waren veel prijzen niet hoog genoeg.”

Foto: BdB

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties