Duitse verzekering tegen Xylella en boktorren

Duitse bedrijven kunnen zich verzekeren tegen schade wanneer Xylella of een (Oost-)Aziatische boktor in hun gebied opduikt.

De verzekering van Gartenbau-Versicherung Deutschland is voor kwekerijen bedoeld, handelsbedrijven en tuincentra. Die moet dekking bieden bij schade door q-organismen die eerder in Duitsland zijn aangetroffen: Xylella fastidiosa, Anoplophora chinensis (Oost-Aziatische boktor, reist mee met plantmateriaal) en A. glabripennis (Aziatische boktor, reist mee met verpakkingshout).

De dekking betreft onder andere het verlies aan planten bij een vervoersverbod, wanneer een bedrijf zich in een uitbraakzone of (grotere) bufferzone bevindt. Ook het verlies van een doorteelt is gedekt, als het bedrijf geen vervangend plantmateriaal hiervoor kan krijgen. Kosten voor ontsmetten van bedrijven zijn ook gedekt.

Kosten verzekering

De jaarlijkse premie zal tussen €70 en €150 per €100.000 verzekerde waarde kosten. Korting vanwege schadevrije jaren is nog niet inbegrepen, evenals assurantiebelasting van 19%.

Taspo meldde eerder dat een soortgelijke verzekering al in Zwitserland mogelijk is: specifiek tegen Xylella en tegen Ralstonia (bruinrot in snijrozen).

Foto: Taspo

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties