Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Duur gas en lage opbrengsten plaagden glastuinder in 2018

  Duur gas en lage opbrengsten plaagden glastuinder in 2018

  0
  Olaf Hietbrink, business unit manager van Wageningen Economic Research: „In tegenstelling tot 2017 was 2018 volgens onze ramingen een slecht jaar voor de meeste Nederlandse boeren en tuinders.”

  Was 2017 voor vrijwel elke Nederlandse boer en tuinder een topjaar als het om inkomen gaat, in 2018 moeten ondernemers in alle hoeken van de agrosector – op de boomkwekerij na, daar werd het afgelopen jaar €12.000 meer verdiend – een stapje terug doen. Ook in de glastuinbouw stond er bij de meeste tuinders in 2018 minder onderaan de streep dan in 2017. De gestegen aardgasprijs heeft daar zeker een rol in gespeeld. Daarnaast brachten veel producten het afgelopen jaar minder op. Vooral de lagere prijzen voor phalaenopsis drukten het inkomen van een grote groep telers.

  Wageningen Economic Research (WER) – het vroegere LEI – raamt het gemiddelde inkomen uit het bedrijf in de glastuinbouw dit jaar op circa €162.000 per onbetaalde arbeidsjaareenheid (oaje). Dat is een daling van 25% ten opzichte van het topjaar 2017 waarin het gemiddelde inkomen op €215.000 lag. Dat maakte het instituut traditioneel in de laatste maand van het jaar bekend

  Dit artikel verder lezen?

  Inloggen als abonnee

  Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
  Quincy von Bannisseht
  Quincy von Bannisseht is redacteur van het Vakblad voor de Bloemisterij. Voor onderwerpen op het gebied van onder meer handelspolitiek, economie, agribusiness, logistiek en marktontwikkelingen draait hij zijn hand niet om.

  Reageer op dit artikel

  avatar