Vakblad voor de Bloemisterij In Ecuador en Colombia is het werkelijk beestenweer

  In Ecuador en Colombia is het werkelijk beestenweer

  0

  Het is een bijzonder aanzicht, Quito bedekt onder een witte laag hagel. Het komt zelden voor, maar het overkwam ons vanmiddag al weer voor de tweede keer in één maand tijd. Werkelijk beestenweer: 40mm neerslag in minder dan een uur tijd. Een wolkbreuk is een understatement! De halve stad stond blank en ook op ons kantoor werden de lekkages haarfijn blootgelegd.

  De hoosbui van vandaag past precies bij het algemene weerbeeld van de afgelopen maanden. In maart viel er in Quito ruim 320 mm neerslag. Dat is meer dan het dubbele van wat gebruikelijk is. Het was de natste maart van de afgelopen 30 jaar. En april lijkt niet veel droger te zijn. Niet alleen wij in de stad, maar ook op de omliggende kwekerijen wordt men de wateroverlast zo langzaamaan wel zat.

  Via ons kwaliteitsteam, maar ook via whatsapp en facebook worden we goed op de hoogte gehouden van de situatie bij onze leveranciers. Menig tuinder heeft al een kap onder water zien staan. Met de infectiedruk is het lang goed gegaan, maar de afgelopen weken merken we dat de valse meeldauw en botrytis toch in rap tempo zijn toegenomen. Veel kwekers kiezen er daarom voor om uit voorzorg een velletje ‘Floralife transport paper’ in elke doos mee te sturen. Volgens de fabrikant van het papier remt dat de groei van de schimmels tijdens het transport.

  De one-million-dollar-question is uiteraard welke consequenties dit de komende week op de Moederdag aanvoer zal hebben. We hebben er jaren bij dat de valentijn snee precies mooi terugkeert met de Moederdag. Maar dat verwachten we dit jaar niet. Met uitzondering van rode rozen (nou net de minst populaire kleur met Moederdag) kan er wel eens een flink tekort aan bloemen gaan ontstaan. De vraag naar snijbloemen in Noord-Amerika en Australië is zelfs uitstekend.

  In Colombia is de situatie niet veel anders. De ‘Mother’s Day pre-bookings’ zijn bij de meeste gyps-, anjer- en trosanjerkwekers al weken geleden gesloten. En veel rozenkwekers hebben er zelfs helemaal geen Moederdag aanbiedingslijst uitgestuurd. Simpelweg omdat het uitleveren van de bestaande weekbestellingen naar verwachting al moeilijk genoeg zal zijn!

  Victor van Dijk,

  Area manager FleuraMetz, Ecuador en Colombia

  Reageer op dit artikel

  avatar