Een derde minder aanvoer zorgt voor betere klokprijzen

Inkopers aan de tuinplantenklok zagen dat vandaag (dinsdag) de prijzen zich herstelden. „Ik denk dat er een derde minder karren stond in vergelijking met gisteren. Op veel landen gaat de handel ook redelijk gewoon door”, zegt inkoper Jan Poel van Van Duyvenbode.

Op maandag had Poel er nog een hard hoofd in, maar een dag later is de stemming aan de plantenklokken in Naaldwijk en Aalsmeer een stuk beter. „Kwekers hebben op de situatie van gisteren ingespeeld en vandaag stond er een derde minder. Daardoor waren de prijzen vandaag een stuk hoger.”

De prijsverschillen tussen producten zijn volgens Poel – die op afstand kocht – behoorlijk groot. „Gaultheria komt er niet veel meer, maar goede kwaliteit wordt ook goed betaald. Dat geldt ook voor de laatste Skimmia. Leucophyta in P9 wordt met €1,25 ook gewoon goed betaald.”
Op de vraag hoe dat komt zegt Poel: „In Nederland en Duitsland zijn veel klanten geschrokken, maar wij hebben ook klanten in Tsjechië, België en Frankrijk en daar loopt het gewoon door. Maar of dat zo blijft? Ik denk dat kwekers dat willen weten en wij natuurlijk ook. Maar zoals het vandaag ging, kan het wel eens door blijven lopen.”

Ander beeld

Inkoper Vincent Groenewegen van Agora zat vanmorgen fysiek op de klok in Naaldwijk. „Minder aanvoer en betere prijzen dan gisteren”, signaleerde ook hij. „Maar als er niet minder aanvoer was geweest, dan was het beeld vandaag heel anders. Ik hoor dat Nederlandse klanten een kraam mogen neerzetten. Kijk, dan is er qua verkoop nog wat mogelijk. Richting Belgische en Franse klanten is het wat rustiger dan anders, maar het loopt wel door.”

Volgens hem gingen ’Conica’ en bol-op-pot producten opnieuw onderuit, maar werd Helleborus goed betaald. Ook de prijs van kerststerren herstelde zich vandaag. „Dat er een derde minder aanvoer was zorgde voor beter prijzen. Maar die aanvoer is nog wel ergens op de kwekerijen blijven staan. Het is afwachten wat dat voor de komende periode betekent.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties