Opinie Coen Dekkers Een geef-jaar…

Een geef-jaar…

0

Hey mensjes, het is 2017. Het jaar van Eva Jinek, zegt ze. Het jaar van Feyenoord, denken ze. Maar vooral het jaar van Antwan Tolhoek, hoopt ’ie. Onthoud U vooral die laatste naam trouwens.

Maar vergeet het niet hè! Het wordt ons jaar. Het jaar van de dik belegde boterham met kans op wat meer zelfs. Het jaar van vrolijkheid, vriendelijkheid, vertrouwen en heel veel verkoopmomentjes. Want het wordt mooi jongens en meisjes. O ja, om uw beeld niet teveel te laten vertroebelen; het jaar zal mooier worden als U het nieuws niet teveel volgt. Want er zijn, als het beter gaat, altijd mensen die het per se moeten verpesten. Van die gastjes die helemaal geen chauffeur zijn maar toch een kerstmarkt of boulevard moeten bezoeken. Met een vrachtwagen bijvoorbeeld.

Trek U er vooral niks van aan en straal warmte, hartelijkheid, vriendelijkheid en vertrouwen uit. Terreur bestrijd je namelijk niet met terreur maar met liefde. Heel veel liefde. En weet je wat het allermooiste is. Die liefde maken we allemaal zelf, van binnenuit, gratis.
Dus roep ik 2017 uit tot het jaar van het geven. Laten we met zijn allen geven. Onze eigen geproduceerde liefde. Aan onze plantjes en aan onze medewerkers. Aan onze toeleveranciers. En aan onze klanten. Die geven we het allermooiste cadeau wat we onszelf kunnen wensen. Een liefdevolle prijsverhoging. Want we geven graag, maar zijn natuurlijk niet gek geworden.

Ja, laten we geven. En vooral niet opgeven. Want er zijn zoveel mooie dingen om ons heen die ons ook van alles geven. Niet het journaal of de voorpagina’s van veel dagbladen. Dat is shock-therapie, dat moeten we niet willen. Maar kleine dingen; een touwtje uit een brievenbus, spelende kinderen, bloemenweides, nieuwbouwprojecten met mooie grote tuinen.

2017, een geef-jaar. Ik voorspel dat als we veel geven, we daar ook veel voor terug gaan krijgen. En natuurlijk komen niet alle wensen en goede voornemens uit. Het wordt echt niet het jaar van Eva Jinek. Feyenoord wordt natuurlijk never en nooit geen kampioen meer. Maar die Tolhoek, jongens, daar gaan we van horen.

Geef alles in 2017.

Coen Dekkers
Coen Dekkers teelt Euonymus in Sint-Oedenrode. Hij schrijft in zijn blog over alledaagse zaken op en rond zijn bedrijf.