Eiken naar VK: extreme risico’s vanwege eikenprocessierups

Sectororganisaties waarschuwen boomkwekers voor extreme risico’s die de eikenhandel op het Verenigd Koninkrijk nu met zich meebrengen. Vanwege eikenprocessierups.

Handelsbond Anthos, LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen alsmede Naktuinbouw adviseren exporteurs ’een grote terughoudendheid te betrachten bij het exporteren van eiken naar het VK’, laten de organisaties gezamenlijk weten.

Vanwege eerdere vondsten van eikenprocessierups in Nederlandse eiken heeft niet alleen de NVWA strengere maatregelen bij export genomen, maar ook de Britse autoriteiten controleren scherper. Zo adviseert de Forestry Commission Britse bedrijven om eiken uit Nederland herhaaldelijk te inspecteren en ’niet blind te varen op beloftes van Nederlandse leveranciers en inspectieresultaten’.

Bedrijven die toch Nederlandse eiken naar het VK versturen, moeten dus rekening houden met ’zeer stringente importinspecties’. Volgens Anthos, LTO en Naktuinbouw worden alle eiken bij een eventuele vondst op een Brits bedrijf compleet vernietigd, inclusief niet-besmette eiken. De organisaties willen samen met de NVWA hierover nog duidelijkheid hebben van de Britse autoriteiten.

 

Foto: NVWA

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties