En de winnaar is…

  0

  Als sierklimplant is Clematis al bekend sinds in 1569 Clematis viticella vanuit Spanje in Engeland terechtkwam. De soort werd beschreven door Linnaeus in Species Plantarum (1753), maar de naam bestond al veel langer voor klimplanten die als versiering in de klassieke oudheid werden gebruikt.

  Clematis behoort tot de Ranunculaceae en telt ruim 400 soorten die groeien in gematigd klimaat vooral op het noordelijk halfrond en een paar soorten in Australië en Nieuw-Zeeland. Maar het aantal rassen uit veredeling overstijgt dit aantal vele malen. In 1596 volgden namelijk nog vier Europese soorten (Clematis recta, Clematis flammula, Clematis cirrhosa en Clematis integrifolia) en hiermee startte het hybridisatieprogramma. Later kwamen hier de grootbloemige soorten bij die vanuit China en Japan werden geïntroduceerd. Een hoge vlucht nam de veredeling gedurende de Victoriaanse tijd. Echter veel is verloren gegaan door oncontroleerbaar stamrot. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam de veredeling weer goed op Als sierklimplant is Clematis al bekend sinds in 1569 Clematis viticella vanuit Spanje in Engeland terechtkwam. De soort werd beschreven door Linnaeus in Species Plantarum (1753), maar de naam bestond al veel langer voor klimplanten die als versiering in de klassieke oudheid werden gebruikt.gang.

  Lange stelen

  In 1870 wordt al melding gemaakt van een groepsindeling van de hybriderassen. Toen nog vier, maar inmiddels uitgebreid tot vijftien groepen met een hoofdindeling onder groot-  of kleinbloemige rassen. Het gebruik van Clematis als snijbloem is lange tijd niet serieus genomen. Dat begon te veranderen rond 1990 bij de komst van een hybridekruising tussen een grootbloemige klimmer en een niet windende kruidachtige. D laatste sterven elk jaar tot de grond af en de bloemen zijn langgesteeld.

  Onder de paraplunaam AMAZING zijn er al bijna vijftien jaar goede snijrassen in de handel, die geteeld zijn in Afrika. Toch lijkt het nog steeds een goed bewaard geheim dat deze fraaie bloem ook als goed houdbare snijbloem beschikbaar is voor bruidswerk en gracieuze boeketten. Star River is één van de elf Amazing Clematis snijbloemen, maar wel eentje met een prijs: hij is winnaar van de Glazen Tulp in 2014.

  Bloemenpaspoort

  Naam: Clematis (Diversifolia Grp) ‘Zostarri’ AMAZING STAR RIVER

  Kenmerken: stevig snijtakje met okselstandige bloemen; blad drietallig samengesteld; bloem niet gevuld; bloemdoorsnede tot 10 centimeter; bloemkleur blauw

  Herkomst: hybrideras uit diverse soorten afkomstig

  Houdbaarheid: circa 14 dagen

  Verkrijgbaarheid: vanaf mei

  VBN-nummer: 112515

  Veiling: Royal FloraHolland-vestigingen

  Verzorging: zorg dat de bloemen al voor de helft geopend zijn bij de oogst; voorkom blad in het vaaswater; zet de vaas niet op een warme plek of volle zon, dit bevordert het vaasleven; steekschuim wordt afgeraden, omdat steeltjes gemakkelijk kunnen knikken en de wateropname wordt belemmerd

  Tekst:  Leo Miedema, Floricode.com | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

  Dit artikel verder lezen?

  Wachtwoord vergeten

  Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij

  Reageer op dit artikel

  avatar