Energie

  0

  Ik zag ze al een tijdje bezig. Bij de buren. Het dak van de varkensstal was vervangen en er waren allemaal roeden op geschroefd. En ja hoor, een paar weken later lag het hele dak vol met zonnepanelen. Ook aan de schaduwkant.

  Nou vind ik het dak van zo’n stal sowieso lelijk, dus het idee dat er nu iets goeds mee gedaan wordt, spreekt me wel aan. Dat maakt het mooier. Een extra luchtwasser zou het bedrijf nog wat mooier maken, maar goed, dat is voor een andere keer. Bovendien liggen panelen op daken altijd mooier dan in de weilanden.

  Hoi, ik ben bezig met een dak bij de buren, heb je ook interesse? Wat doe je de hele dag in die kas eigenlijk?’ ‘Euhm, ik maak plantjes, veel plantjes.’ ‘Ah, nu zie ik het ook. Wil je er zonnepanelen op? Want dat kan hoor, we leggen hem gerust helemaal vol.’ ‘Ja, dat snap ik, maar hoe groeien die plantjes dan?’ ‘Gaat zeker niet? Jammer, dan houdt het op. Mijn baas heeft pas gewoon een kas van 2,5 hectare gekocht en die ook volgegooid met paneeltjes. We hebben speciale klemmen laten maken, zodat we ze gelijk aan het kasdek vast kunnen maken. Werkt lekker snel.’

  Je mag de werkplaats wel vol leggen, en de schuur.’ Hij kijkt naar boven. ‘Nee, sorry dat is veel te klein, wij zoeken echt projecten die beginnen bij 1 ha. We zijn trouwens ook bij een andere buurman van je bezig. 8 ha frambozen. Ken je die plastic kapjes die daar altijd boven staan? Die willen we ook vervangen door paneeltjes. Doorzichtige. Van die framboosjes ga je pas echt energie krijgen!’

  Ik moet er toch even over nadenken. De hele kas vol met zonnepanelen, maar wat doe ik dan met die kas? Een mountainbike parcours erin? Of een grote lasergamehal? Of een paintball-area? Elektrische kartbaan? Caravans erin?

  Nee, ik denk toch dat, als ik de zon blijf gebruiken zoals ik dat nu doe, dat het beste bij me past. Van een mooi, zelf gestekt, vers groeiend plantje krijg ik toch de meeste energie.

  Coen Dekkers
  Coen Dekkers teelt Euonymus in Sint-Oedenrode. Hij schrijft in zijn blog over alledaagse zaken op en rond zijn bedrijf.

  Reageer op dit artikel

  avatar