Er was eens… een goudmijn

‘Hello?’ ‘Mister Wilson…? Mister Wilson?’ ‘Yes?’ ‘I’ve just hit a goldmine!’

 

 

Daar stond ie dan, middenin mijn stand. Een iets oudere, snel kijkende Amerikaan. Texaan schatte ik, Cowboy, maar dan zonder hoed. Met grote passen kwam hij de stand binnengelopen, pakte het plantje links van de tafel om meteen met een snelle beweging van rechts zijn telefoon te trekken. Blijkbaar was ‘Mr. Wilson’ een belangrijk iemand want één keer overhalen en het nummer werd gebeld. Duizelingwekkende aantallen en superlatieven zoals wonderfull, jackpot en once-in-a-lifetime schoten door de lucht.

Ik werd er zelf enthousiast van. Hij had een goudmijntje gezien! In mijn plantje! Ja, inderdaad best een mooi plantje, en ik hoop er ooit mijn brood mee te kunnen verdienen, maar een goudmijn? Zo had ik het nog niet bekeken. Terwijl ik toch niet vies ben van een beetje kosten-baten analyseren.

Nadat de Cowboy zijn telefoon weer in het holster had gehangen, keek ie met een triomfantelijke blik mijn kant op. Of dat plantje van mij was. Of er kwekersrecht op zat. Wat voor aantallen ik beschikbaar had. Hoe snel ik de productie dan zou kunnen verhonderdvoudigen. Want ‘yeah men’, in Amerika, als je het kan dromen, dan kan het ook gebeuren. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk. Ik zag het al voor me, dit zou mijn ‘runner’ worden, mijn eigen geldboompje. Mister Wilson was de topleverancier voor Wall-Mart, ze konden niet om hem heen. Miljoenen betalende bezoekers per dag, de grootste supermarktketen ter wereld. En dit plantje ademde gewoon retail, volgens de Cowboy!

Hij nam hartelijk afscheid, geen goodbye, maar een welgemeend ‘see yah’. Zijn Mister Wilson zou meteen na de beurs contact met me opnemen. Hij had mijn visitekaartje meegenomen en een folder. We zouden gaan scoren. Ik mocht snel langskomen in Amerika om wat details te bespreken en dan, aan de slag.

Het is nu drie jaar geleden. Ik heb de productie al verdriedubbeld. Daardoor heb ik er nog bijna geen van verkocht, geeft niks, het grote verdienen gaat nog komen. Mister Wilson zal trots op me zijn. Als ie belt.