De Boomkwekerij Nieuws EU gaat noodmaatregelen Xylella aanpassen

EU gaat noodmaatregelen Xylella aanpassen

0

De EU-noodmaatregelen die een lidstaat moet nemen na een uitbraak van Xylella, worden hoogstwaarschijnlijk voor komend voorjaar aangepast.

Het Permanent Fytosanitair Comité (PFC) heeft volgens nieuwssite Xylella Codiro besloten om de noodmaatregelen aan te passen omdat de huidige afgebakende zones (besmette zone plus bufferzone) te groot zijn om te monitoren en de bacterie uit te roeien.

Tot dusver moeten alle waardplanten van Xylella fastidiosa in een straal van 100 m rondom een besmetting worden vernietigd. Deze straal wordt slechts 10 m. Ook is tot dusver al het waardplantenverkeer in en uit een bufferzone (5 km rondom de besmetting) verboden, maar het verbod zal alleen gelden voor de ondersoort die in Zuid-Italiaanse olijfbomen is gevonden: pauca.

Aanpassing voor maart/april 2020

De NVWA bevestigt dat de noodmaatregelen zullen worden aangepast. De Europese Commissie wil de aangepaste noodmaatregelen voor maart/april in werking laten treden, zo laat NVWA-woordvoerder Michel van der Maas dit vakblad weten. „Omdat maart/april het moment is dat de vectoren die Xylella kunnen overbrengen, weer uitvliegen.”

Foto: EPPO

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar