EU-handel moet vooral zelf zorgen voor optimale tracering

De European Nurserystock Association vraagt zich af of alle traceringssystemen wel klaar en in gebruik zijn, als de EU-Plantgezondheidsverordening per 14 december 2019 ingaat. De NVWA geeft antwoord, maar wijst de handelsketen ook op eigen verantwoordelijkheid.

De uitgifte van paspoorten kan nu nog verschillen per EU-lidstaat: in het ene land kunnen kwekers zelf hun paspoorten printen, in het andere land doen de autoriteiten dat.

De European Nurserystock Association (ENA) gaat daarom in Brussel pleiten voor eenzelfde protocol. „We willen allemaal dat onze autoriteiten hetzelfde protocol gebruiken”, zegt Henk Raaijmakers, vice-president van de ENA. „Anders zijn we bang dat het na december een puinhoop wordt met paspoorten.”

Autoriteiten van de EU-lidstaten zijn verantwoordelijk voor diverse zaken, onder andere de registratie van ondernemers en de uitgifte van fytosanitaire registratienummers. Bram de Hoop, NVWA-man in Brussel, wijst ondernemers echter op hun verantwoordelijkheid. „Een groot deel van de verantwoordelijkheid voor optimale tracering ligt in de handelsketen zelf.”

De EU-Plantgezondheidsverordening vereist bijvoorbeeld dat de bedrijfsadministratie (dus inkoop en verkoop) actueel is om tracering in de keten mogelijk te maken. „Deze systemen zullen wellicht niet in alle EU-landen of bij alle ondernemers even ver ontwikkeld zijn op 14 december 2019”, aldus De Hoop. „Dat vereist dan wellicht enige onderlinge tolerantie.”

Samen met Naktuinbouw en de andere keuringsdiensten werkt de NVWA momenteel nog het toezicht uit op het EU-paspoort. Het uitgangspunt van de NVWA is al wel duidelijk. „We zullen risicogericht toezicht houden. En we proberen de praktische uitvoering van de nieuwe wetgeving zoveel mogelijk te laten aansluiten op de huidige praktijk.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties