EU-sierteelt dringt aan op ’buitengewone EU-maatregelen’

Negen Europese standsorganisaties voor veredelaars, kwekers, handelaren en groenvoorzieners dringen gezamenlijk bij de Europese Commissie aan om ’buitengewone maatregelen’ te nemen, zodat bedrijven in de hele keten de coronacrisis kunnen doorstaan.

Vrijdag 10 april hebben deze standsorganisaties een brandbrief gestuurd naar Janusz Wojciechowski, de Europese commissaris voor landbouw: Union Fleurs (bloemenhandel), ENA (Europese boomkwekers), Arelfh (tuinbouwregio’s), VBN (bloemenveilingen), Val’hor (Franse sierteeltketen), Anthos (bomen en bollen), Ciopora (veredelaars), Fleuroselect (teeltmateriaal sierplanten) en ELCA (Europese tuin- en landschapsprofessionals).

Volgens ENA-secretaris Josep Pagès is deze coalitie ongekend: „Het is voor het eerst in de Europese geschiedenis dat zoveel organisaties in onze sectoren samenwerken.”

Domino-effect door winkelsluitingen

De organisaties hebben hun krachten gebundeld om sterker te kunnen staan in Brussel. Door coronamaatregelen in de hele EU, met name het sluiten van winkels die niet-essentiële producten verkopen, is de algehele vraag naar bloemen en planten in de hele EU met naar schatting 80% gedaald. Hierdoor is volgens de organisaties een domino-effect ontstaan: alle bedrijven in ketens van bloemen en planten zitten nu in een kwetsbare positie.

De organisaties roepen de Europese Commissie op om zo snel mogelijk „buitengewone ondersteunende maatregelen te nemen, zodat producenten en alle marktpartijen in de hele EU helpen om de crisis eenvoudig te overleven”.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties