De Boomkwekerij Nieuws EU-verordening voor drones in aantocht

EU-verordening voor drones in aantocht

0

Een nieuwe EU-verordening voor drones maakt praktijkgerichte toepassingen op kwekerijen waarschijnlijk beter mogelijk dan de huidige Nederlandse regelgeving.

Binnenkort zal de Europese Commissie de nieuwe verordening publiceren, waarna de EU-lidstaten een jaar de tijd hebben om deze in nationale regelgeving te implementeren. Waarschijnlijk gaat de verordening dan vanaf mei/juni 2020 gelden.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat legde de aankomende EU-regelgeving uit op een informatiebijeenkomst waarvan Dronewatch verslag heeft gedaan. De huidige Nederlandse regelgeving is vooral gebaseerd op beperkingen en verboden, voor zowel recreatieve als professionele dronevluchten.

Ruimte voor innovatieve toepassingen

De EU-regelgeving zal gebaseerd zijn op luchtvaartveiligheid en op risico’s. De EU vindt het wel belangrijk om ruimte te bieden aan innovatieve toepassingen voor drones. Dat maakt bijvoorbeeld spuitdrones op percelen waarschijnlijk beter mogelijk.

Iedereen die een drone bestuurt, moet zich online registreren, behalve als het een (zelfgebouwde) drone tot 250 g zonder camera is en als speelgoed dient. Iedere drone moet ook continu en zonder hulpmiddelen in het zicht zijn te houden. Als de drone bijvoorbeeld navigatieverlichting heeft, mag die straks volgens de EU-verordening ook ’s nachts vliegen.

Foto: De Boomkwekerij

Reageer op dit artikel

avatar