Europese Commissie: Italië bestrijdt Xylella onvoldoende

Italië moet voor de Europese rechter verschijnen omdat het volgens de Europese Commissie onvoldoende doet om Xylella in Puglia uit te roeien.

De quarantaine-bacterie blijft zich uitbreiden in het zuiden van Italië, en de Europese Commissie is deze week van plan om de bufferzone te vergroten: 20 km verder richting het noorden.

Na de eerste melding van de uitbraak in Puglia, oktober 2013, voldeed Italië volgens de EC al niet volledig aan de EU-wetgeving. De EC heeft Italië sindsdien herhaaldelijk aangespoord om zijn verplichtingen na te komen.

Maar nog steeds nemen de Italiaanse autoriteiten niet de nodige maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen. Daarom sleept de EC Italië voor het Europese Hof van Justitie. Wanneer de uitspraak wordt verwacht is niet bekend.

Protest

In Puglia is een verordening ingevoerd die kwekers verplicht een aantal chemische bestrijdingen uit te voeren die Xylella-vectoren moeten bestrijden. Dit zou verdere verspreiding van de ziekte moeten helpen voorkomen. In de streek wordt hiertegen echter geprotesteerd door zowel milieugroepen als biologische producenten van olijfolie.

Foto: EPPO

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties