Europese lobbyorganisatie bezoekt Polen

  De vertegenwoordigers van de sierteelt binnen Copa-Cogeca, de Europese lobbyorganisatie voor de land- en tuinbouw, is informeel bijeen geweest in Polen. De lobbyïsten en medewerkers van belangenorganisaties bekeken er bedrijven in de snel groeiende boomkwekerij.

  De vertegenwoordigers uit verschillende landen in de EU bespraken actuele zaken met elkaar zoals de verwachtingen rond de Brexit, de nieuwe plantgezondheidsverordening van de EU, risicomanagement met het oog op verspreiding van quarantaineorganismen zoals Xylella en de hervorming van het btw-stelsel.

  Daarnaast bezocht de delegatie Poolse boomkwekerijen zoals die van Clematis Źródło Dobrych Pnączy, bekend producent van klimplanten, en boomkwekerij Szmit (breed sortiment met onder andere vaste planten). Van de laatste werd de showtuin bekeken.

  Snelle groei

  De boomkwekerij ontwikkelt zich snel in Polen. Binnen de sierteelt is de boomkwekerij goed voor 34% van de totaalomzet. Tussen 2002 en 2015 is de gemiddelde oppervlakte van de bedrijven nagenoeg verdubbeld. De grootste groei zit ‘m in de productie van vaste planten, laanbomen en containerteelt. De rozenproductie neemt daarentegen in betekenis af.

  Foto: BVZ/Harring
  Een delegatie van Copa-Cogeca bezoekt in Polen de clematiskwekerij van Szczepan Marczyński. Foto: BVZ/Harring
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties