Excessenbeleid roos wordt aangescherpt

    De FPC Roos heeft samen met betrokken medewerkers van Royal FloraHolland het excessenbeleid voor rozen aangescherpt. Veilingmeesters gaan per dag nadrukkelijker letten op excessen in de aanvoer. En ‘excesspartijen’ zullen niet achteraan, maar in het aparte blok ‘Uitgeplaatst’ als laatste geveild worden. De derde aanpassing is vooraf overleg tussen aanvoerder en veilingmeester, zodat de kans op een exces afneemt.

    FPC-voorzitter Remco van der Arend is blij dat het excessenbeleid tijdig en goed is aangepast. „Ik vertrouw op de kennis en kunde van de veilingmeesters om de nieuwe werkwijze in goede banen te leiden.”

    Veilingmeesters zullen op basis van data en aanvoerpatronen van telers mogelijke excessen eerder proberen te traceren. Vanuit historie is redelijk bekend welke telers niet regelmatig op de klok aanvoeren. En als bijvoorbeeld op basis van het actuele aanbod het vermoeden bestaat dat er sprake is van sparen/bewaren van partijen roos in cellen of containers, dan zal de veilingmeester contact opnemen met de betreffende aanvoerder.

    Aanvulling is dat onregelmatige aanvoerders van Royal FloraHolland al zes weken voor de veildatum met de veilingmeester contact kunnen opnemen over hun geprognotiseerde aanvoer. Insteek is dat die aanvoer de markt zo min mogelijk gaat verstoren, bijvoorbeeld door een betere spreiding van het aanbod. De kans op een exces wordt zodoende verkleind. Aanvoerders zijn niet verplicht om die prognoses te bespreken; ze bepalen zelf hoeveel risico ze willen nemen. Vanaf twee weken voor de veildatum zijn de afspraken ‘vast’.

    Veilen in blok ’Uitgeplaatst’

    Als er in de veilingaanvoer sprake is van een exces, dan zal de betreffende partij in het apart blok ’Uitgeplaatst’ geveild worden. Voorheen werd zo’n partij achteraan geveild. Gebeurde dat bijvoorbeeld Rijnsburg, dan was de veiltijd van zo’n excespartij nog voor het einde van het veilen van de rozen bij vestiging Aalsmeer van Royal FloraHolland. Ofwel, die partij kon (digitaal) nog meeliften op het veilproces (met bijbehorende prijsvorming) dat in Aalsmeer aan de orde was. Bij een oplopende markt kan achteraan veilen in een productgroep gunstig uitpakken.

    Grote wens

    De aanscherping van het excessenbeleid was een grote wens van de productcommissie roos bij Royal FloraHolland. En deze FPC roos wilde graag al voor de start van de Valentijnperiode een en ander geregeld hebben. Vooral in de aanloop naar Valentijn wil het namelijk nog wel eens voorkomen dat het aanbod roos verstoord wordt. Telers die normaal nauwelijks of niet via de klok afzetten, zetten dan ineens een flink aantal karren roos bij Royal FloraHolland neer voor klokverkoop.

    De rol van de veilingmeester blijft deels subjectief, geeft de veiling aan, want marktvraag inschatten is lastig. Toch vertrouwen zowel de Royal FloraHolland en de FPC roos erop dat veilingmeesters goed in staat zijn om  excessen en marktverstoring tijdig te signaleren, en passende maatregelen te treffen.

    De discussie omtrent aanvoerexcessen bij de productgroep roos binnen Royal FloraHolland duurt al zo’n 2 jaar. In volume betreft het vooral importrozen, maar er is ook Nederlandse aanvoer dat op bepaalde momenten valt onder het huidige excessenbeleid van Royal FloraHolland. Meer info over dat excessenbeleid via deze link

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties