Export op Verenigd Koninkrijk van 8 naar 40 stappen

    De export van bloemen en planten naar het Verenigd Koninkrijk is momenteel geen hogere wiskunde. Als brexit een feit is dan krijgt het daar wel wat van weg. Exporteur Royal Lemkes is goed voorbereid op wat komen gaat. Director supply chain & operations Michiel van Veen geeft deze week een inkijkje in het Vakblad voor de Bloemisterij.

    Sinds februari vorig jaar komt binnen Lemkes een brexit-team, dat momenteel uit acht man bestaat, eens in de drie weken bijeen en buigt zich over de consequenties van brexit op de plantenhandel op het Verenigd Koninkrijk. „We hebben tegen elkaar gezegd: dit is de holy flow”, zegt Michiel van Veen wijzend op de gekleurde sticky notes die in zijn kantoor hangen. „Alles wat verandert en wat we leren dat passen we hier aan. Dit maakt dat we weten wat brexit voor ons betekent. Brexit hangt hier en niet in iemands mailbox of zit niet alleen in iemands hoofd. Want als iemand ziek is dan hebben we een probleem. Op het moment dat we weer wat leren verhangen we de briefjes.” Een aantal lege plekken verraadt dat dit laatste meerder malen gebeurd is.

    Derde land

    Mocht er voor 31 oktober een deal komen tussen de EU en het VK dan weet de Bleiswijkse exporteur exact hoe te handelen. Mocht er op die datum onverhoopt een harde brexit volgen dan is onbekend wat de financiële consequenties zijn en hoe de inhoudelijk controles er uit gaan zien. Feit is wel dat zowel in het geval van een zachte als van een harde brexit het Verenigd koninkrijk een derde land – een niet EU-land – wordt. In de processen heeft Lemkes zich daarom goed kunnen voorbereiden.

    Ervaring met de handel op derde landen heeft Lemkes al. „Het is niet anders dan de handel op Zwitserland. Het is alleen veel intenser”, aldus Van Veen. Het VK is goed voor 12% van de €280 miljoen aan omzet van Lemkes.

    De export van planten en bloemen wordt na brexit heel wat ingewikkelder. In plaats van zo’n acht stappen wordt export een proces van 40 stappen, geven de sticky notes aan. „Het gaat heel wat verder dan het aanvragen van een EORI-nummer”, zegt Van Veen. EORI staat voor Economic Operations Registration and Identification en is een identificatienummer dat exporteurs nodig hebben om zaken te doen met derde landen, omdat ze met de douane te maken krijgen.

    Lees hier het hele artikel in het digitale magazine van het Vakblad voor de Bloemisterij.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties