Export van sierprunus naar VK niet mogelijk

Op dit moment is export van Prunus voor sierdoeleinden, waaronder ook Prunus lauroceracus, naar het VK niet mogelijk. Er staan inmiddels enkele partijen Prunus vast die niet aan de eisen van het VK voldoen. Dat meldt handelsbond Royal Anthos aan haar leden.

Prunus wordt op dit moment in het VK geweigerd vanwege fytosanitaire eisen met betrekking tot de bacterieziekte Candidatus Phytoplasma pruni.
In tegenstelling tot de EU maakt het VK bij de eisen geen onderscheid tussen Prunus bestemd voor fruitproductie en Prunus bestemd voor sierdoeleinden. Prunus voor fruitproductie (voorzien van blauw Naktuinbouw-label) kan wel aan de eisen voor het VK voldoen. Daarvoor kan door Naktuinbouw wel een fytosanitair certificaat worden afgegeven.

Voor Prunus bestemd voor sierdoeleinden kan door Nederlandse en andere EU-handelaren, niet aan de gevraagde eisen van het VK worden voldaan. Er worden in Nederland om die reden door Naktuinbouw geen fytosanitaire certificaten meer afgegeven voor Prunus voor sierdoeleinden. Mede omdat in het VK enkele zendingen vaststaan omdat op het fytosanitair certificaat de vereiste bijschrijving ontbreekt.

Anthos heeft contact gehad met Naktuinbouw, de NVWA en het ministerie van LNV. Het ministerie neemt volgens Anthos contact op met de Britse autoriteit Defra om helderheid te krijgen of de eisen zoals ze nu in de Engelse wetgeving staan inderdaad correct zijn of dat er mogelijk een fout in de wetgeving staat en het VK eigenlijk gewoon dezelfde eisen als de EU aanhoudt.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties