Export VK: Plantenpaspoort volstaat, maar wel álle Lavandula-soorten bemonsteren

Het EU-plantenpaspoort biedt in de meeste gevallen dekking bij export richting VK, maar voor Lavandula gelden vanuit het VK aanvullende keuringseisen. Niet alleen Lavandula dentata maar álle soorten van Lavandula moeten zijn gekeurd. Deze eisen gaan op 5 maart in. Dat meldt Naktuinbouw na afstemming met de NVWA.

Naktuinbouw heeft bij kwekers met hoog risico gewassen (Olea europeana, Prunus dulcis, Lavandula spp, Rosmarinus, Coffea spp en Polygala myrtifolia) een bemonstering uitgevoerd. Volgens de EU noodmaatregelen hoeft alleen Lavandula dentata te worden bemonsterd.

Toetsverplichting

In het VK geldt vanaf 5 maart echter de toetsverplichting voor álle Lavandula soorten. Dit betekent dat bedrijven die andere Lavandula-soorten produceren dan Lavandula dentata niet automatisch aan de eisen voldoen.
Naktuinbouw heeft vorig jaar al geanticipeerd op de mogelijkheid dat het VK deze aanvullende eis zou gaan stellen. Zij heeft bedrijven met Lavandula soorten op vrijwillige basis aanvullend bemonsterd en opgenomen in een register ’bedrijf geschikt voor export VK’.

Bedrijven die in dit register staan zijn aanvullend bemonsterd en voldoen aan de eisen. Lavendelkwekers die niet in het register staan kunnen vanaf 5 maart niet meer exporteren naar het VK.

Meer over export richting het VK en de strengere eisen leest u in De Boomkwekerij 6.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties