De Boomkwekerij Nieuws Exportwaarde planten in de plus

Exportwaarde planten in de plus

0

De Nederlandse handel in bloemen en planten heeft het eerste kwartaal positief afgesloten. De plantenverkoop (+8%) doet het daarbij beter dan de verkoop van bloemen (-7%). Duitsland blijft als afzetland fors achter. Dat blijkt uit cijfers van Floridata.

De exportwaarde van pot- en tuinplanten klom in maart dit jaar met 8%, terwijl vorig jaar door de koude start van het voorjaar de maandomzet met 11% terugviel. Tot en met maart is de voorsprong in het plantensegment nu 7% op een cumulatieve waarde van € 600 miljoen. De bloemenexport viel in de afgelopen maand met 7% terug en loopt cumulatief 1% achter, met een exportomzet van € 1,1 miljard.

Kwartaalomzet positief

De krimp bij de bloemen afgelopen maand was in omvang de grootste sinds maart 2014, toen er een daling van 11% werd geïncasseerd. „Relatief grote dalingen en stijgingen op maandbasis blijven typerend voor de groothandel. Dankzij de marktspreiding is er een dempend effect waardoor er op totaalniveau de laatste jaren een gematigde groei kon worden gerealiseerd”, aldus directeur Matthijs Mesken van de VGB.

Paasomzet

Duitsland liet afgelopen maand een krimp zien van 18% in het bloemensegment. De paasomzet viel vorig jaar in maart en valt dit jaar in april. De huidige achterstand van 6% naar Duitsland, met een marktaandeel van 27% verreweg de belangrijkste bestemming, baart niettemin zorgen.

Marktspreiding

Het recente uitstel van Brexit heeft de zorg over de Engelse markt niet getemperd. „Wij hebben het goed voorbereid, maar een harde Brexit met onvoldoende facilitaire ondersteuning bij de douane en fytosanitaire autoriteiten kan voor onze sector rampzalig zijn”, stelt Wiebe van Veen van Flower Trade Consult.

Ook Jan van Delft van Flamingo Flowers meldt dat Brexit goed is voorbereid. „Voor zover we het kunnen overzien”, voegt hij er relativerend aan toe. „En we zijn inmiddels niet alleen maar op Engeland gefocust, waar onze roots liggen, maar richten ons nu ook op andere markten. Met name in Noord-Europa.”
Bijna alle landen die planten afnemen noteren in de statistieken van Floridata groeicijfers. In het bloemensegment is dat beeld gemengder.

Reageer op dit artikel

avatar