Extra groene vetplanten op komst bij Amigo Plant

  Vetplantenkwekerij Amigo Plant gebruikt komende winter restwarmte van HVC in Alkmaar. Haar nieuwe locatie in glastuinbouwgebied Alton Heerhugowaard wordt aangesloten op het warmtenet van die afvalenergiecentrale.

  Amigo Plant is bezig om in het Alton-gebied een locatie van 2 ha met nog eens 2 ha uit te breiden. Eigenaar Gerard van Langen: „Door aansluiting van de kwekerij op het warmtenet van HVC – in combinatie met onze eigen investering in een warmtebuffertank van 2.000m3 – verduurzamen we een groot deel van ons huidige energieverbruik. Ook sorteren we hiermee voor op duurzame verwarming van onze toekomstige nieuwbouw aan de overzijde van de weg. Deze plannen krijgen vanaf eind 2022 gestalte.”

  Bijna 10 miljoen kilo minder uitstoot CO2

  De bedrijven NH Paprika en Gootjes AllPlant in het Alton-gebied waren al aangesloten op het warmtenetwerk van HVC. Samen met de nieuwe vestiging van Amigo Plant gaan ze jaarlijks 5,5 miljoen kuub aardgas besparen en zo’n 9,9 miljoen kilo CO2-uitstoot voorkomen. Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie HVC: „We verwachten komende jaren nog meer warmte te kunnen leveren ten behoeve van de volgende nieuwbouwplannen.”

  HVC investeerde in 2018 in het doortrekken van haar warmtenet naar het glastuinbouwgebied Alton. Dit in de verwachting dat de afvalenergiecentrale de komende jaren veel bedrijven gaat aansluiten en zo een substantiële bijdrage levert aan de verduurzaming van de gemeente Heerhugowaard. Monique Stam, wethouder van die gemeente: „Het warmtenet helpt ons bij het bereiken van de ambitie om als gemeente in 2030 volledig CO2-neutraal te zijn.”

  Gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf NHN heeft Amigo Plant onder meer geholpen bij het berekenen van de warmtebehoefte, zodat er snel een overeenkomst kwam met HVC. De kwekerij heeft in totaal 22 hectare in productie voor zijn vetplanten, verdeeld over verschillende locaties in Nederland én een locatie in Portugal.

  Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie HVC, en eigenaar Gerard van Langen van Amigo Plant bij het symbolische ondertekening van de leveringsovereenkomst op 20 mei 2020 (Foto: Rick Akkerman Fotografie)
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties