Feestje rond tienjarige troschryant Saba

  Donderdag 22 november viert veredelaar Royal van Zanten samen met de betreffende telers, handelaren en veilingmeesters een feestje vanwege het tienjarig bestaan van de troschrysant Saba.

  De troschrysant met zijn groene hart en bloemlinten waarvan de paarse kleur een contrasterende witte omlijning heeft, is volgens Royal van Zanten een favoriet onder bloemisten en nog steeds succesvol in de markt. Door voortdurende selecties is het kleurcontrast van de bloemlinten met het groene hart in de loop der jaren verbeterd.

  Saba werd eind 2006 geselecteerd op de veredelingslocatie van Royal van Zanten in Valkenburg. De zaailing bleek een verbetering van hun reeds bestaande tweekleurige Sabaudi: betere teelteigenschappen en prestaties. Begin 2007 was kwekerij Bovebo de eerste die begon met Saba. Na een zorgvuldige testperiode werd besloten het ras in april 2008 officieel te introduceren in de markt. Rusland werd gekozen als voornaamste afzetland en exporteur M&M Flor heeft de cultivar daar op exclusieve basis in de markt gezet.

  De prijsvorming was kort na de officiële introductie subliem en ontlokte veel vraag van andere telers. Het uitgiftebeleid werd echter streng gehandhaafd en uitbreiding gebeurde geleidelijk, ondermeer in 2009 bij telerscollectief Zentoo. De vraag kon de uitbreiding in aanbod volgens RVZ altijd makkelijk aan; de middenprijs bleef afgelopen tien jaar steevast op een hoog peil. Momenteel zijn er vijf chrysantentelers in Nederland die Saba telen. Visser Chrysanten, lid van VannoVa, is sinds eind 2017 het vijfde bedrijf dat Saba in zijn sortiment heeft (op 1 ha.)

  Zoals gezegd, na de introductie in 2008, gingen de aantallen geleidelijk omhoog. De eerste drie jaar zijn er 27 miljoen stekken van Saba afgekweekt tot volwaardige bloem. Afgelopen 7 jaar zijn er via de veilingen jaarlijks gemiddeld 20 miljoen stelen Saba verhandeld. Het was een vrij stabiele aanvoer, met een kleine dip in 2017 (ruim 14  miljoen verkochte stelen) en de hoogste productie in 2013 (23 miljoen stelen). De jubilaris Saba is naar verwachting in 2018 goed voor 16 miljoen stelen. Dat zijn er niet zoveel als de meestverkochte snijchrysant van RVZ dit jaar (cultivar Chic; 55 miljoen stelen), maar dat drukt de feeststemming op woensdag 22 november volgens de veredelaar niet.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties