Ficusteler test alternatief voor plastic plantenpot

Bij de Westlandse ficusteler Erik Persoon uit Honselersdijk doen wetenschappers van de Universiteit Utrecht onderzoek naar het gebruik van schimmels als biologisch afbreekbaar alternatief voor de plastic plantenpot. Onder leiding van hoogleraar Han Wösten kweken de wetenschappers mycelium op plantaardig landbouwafval, waarvan onder meer plastic-achtig materiaal is te maken, zo meldt de NOS vandaag op de Dag van de Duurzaamheid.

De schimmels worden met elkaar vermengd in een blender. Het zo verkregen mengsel wordt gemixt met de grondstof waar de schimmeldraden doorheen gaan groeien. Na zo’n vier dagen in een klimaatcel ontstaat zo volgens Wösten een nieuw materiaal, waarvan bijvoorbeeld plantenpotten kunnen worden gemaakt.

Testen op kwekerij
Ficusteler Persoon van Kwekerij Zwethlande, jaarlijks goed voor een miljoen ficussen, helpt de onderzoekers mee te denken over de eigenschappen van het nieuwe materiaal. Volgens Wösten moet nog veel onderzocht worden, zoals het gedrag van de plant in de nieuwe pot en de levensduur van de pot. Bedoeling is dat Persoon de nieuwe pot op zijn kwekerij gaat testen. Naar verwachting zal het nog drie tot vier jaar duren voordat er een commercieel product zal zijn.

Een reportage over de duurzame plantpot is vandaag te zien op NPO2 van 16:50 en 17:40 uur en op NOS.nl.