FloraHolland: Aanvoer tuinplanten in mei bleef achter

Bij FloraHolland bleef in mei de aanvoer van tuinplanten 4,9% achter bij die van vorig jaar. De gemiddelde prijs lag iets hoger.

De aanvoer van tuinplanten bleef met een 4,9% lagere aanvoer flink achter bij vorig jaar. Volgens de veiling komt dit met name door de achterblijvende temperatuur in deze maand. De middenprijs steeg gemiddeld met 9,5% naar €1,09.
De aanvoer van Hydrangea daalde in mei met 9,8% terwijl de middenprijs steeg van €3,33 naar €3,79. De aanvoer van Lavandula daalde met 3,2% bij een middenprijs die steeg van €1,33 in mei 2014 naar €1,38 dit jaar.

Lagere aanvoer, hogere prijzen

Ook de productgroepen Rosa, Bomen/heesters/klimplanten en Buxus lieten in mei een vergelijkbaar beeld zien: een lagere aanvoer bij iets hogere prijzen.
De productgroep Overige vaste planten vormde hierop een uitzondering. Bij een aanvoer die met 13,2 % steeg daalde de middenprijs van €1,28 in mei vorig jaar naar €1,19 in mei dit jaar.

Stabiliserende markt

De maand mei stond bij FloraHolland in het teken van Moederdag in diverse landen zoals Duitsland, Polen, Hongarije, Frankrijk, Nederland maar ook in Amerika. Volgens de veiling is er sprake van een stabiliserende markt, waarbij de export naar de belangrijkste afzetmarkt Duitsland stagneert.
Bij kamerplanten steeg de aanvoer in mei met 2,1% bij gelijkblijvende prijzen. De snijbloemenaanvoer daalde bij de veiling met 5,3%, bij gemiddeld hogere prijzen.