Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends FloraHolland verruimt besteltijden voor Duitse producten

  FloraHolland verruimt besteltijden voor Duitse producten

  0

  Royal FloraHolland heeft met kwekers uit Duitsland en met transportbedrijven afspraken gemaakt over ruimere besteltijden tijdens de najaarspiek. Voor klanten worden de besteltijden met enkele uren verlengd.

  Met twaalf kwekers uit Noord-Duitsland (regio Westerstede/Edewecht en Wiesmoor) is afgesproken dat klanten tijdens de najaarspiek iedere werkdag tot 14:00 uur (was 12:00 uur) kunnen bestellen. De producten worden dan de volgende dag voor 6:00 uur in de ochtend afgeleverd op een van de Royal FloraHolland locaties. Bestelt een klant op vrijdag dan staan de producten op zaterdagochtend voor 8:00 uur bij de Royal FloraHolland-locaties.

  In de regio Westerstede zijn boomkwekers en Callunakwekers gevestigd, vertelt Alex de Groot. Hij is sourcingspecialist Duitsland. „Het gaat om grote bedrijven van 10 tot 80 ha. 20 tot 25 bedrijven voeren op Royal FloraHolland aan. Met twaalf van hen zijn afspraken gemaakt, de rest kan meeliften.”

  Nordrhein-Westfalen

  Met een aantal kwekers uit de regio Nordrhein-Westfalen zijn vergelijkbare afspraken gemaakt. Als een klant de producten uit deze regio voor 14.00 uur bestelt, worden deze de eerstvolgende dag afgeleverd tussen 6:00 en 8:00 uur op alle vestigingen van Royal FloraHolland. Het lokale transportbedrijf Schiffer zorgt voor het transport.

  In Nordrhein-Westfalen zijn honderden kwekers gevestigd. Het gaat om klein, middelgrote en grote bedrijven. „De focus ligt hier in het najaar op Calluna en Erica Het areaal Gaultheria is de afgelopen jaren flink afgenomen”, zegt De Groot. Zo’n 175 tot 200 kwekers uit dit gebied voeren aan op Royal FloraHolland.

  De redenen voor het verruimen van de besteltijden van de Duitse kwekers tijdens de najaarspiek is om de tevredenheid van klanten en kwekers te vergroten en de veilingomzet te verhogen, legt De Groot uit.  Volgens klanten kan het verruimen van de besteltijden bijvoorbeeld tot meer bestellingen uit Zuid-Europa leiden. In Spanje, Italië en Frankrijk hebben klanten een ander ritme, een wat langere middagpauze. Verruimen van de besteltijden tot 14:00 uur kan hier gunstig uitpakken, geeft De Groot als voorbeeld.

  Pilot

  „Ook kwekers verwachten door de ruimere besteltijden meer handel te kunnen doen. Wij hebben hierin bemiddeld”, zegt De Groot. We hebben de vraag van kwekers en klanten aan de transportbedrijven voorgelegd.”

  Vorige week werd gestart met de ruimere besteltijden. Het is nog te vroeg om wat te zeggen over de effecten, geeft De Groot, die spreekt over een pilot, aan. „In week 44 is het Callunaseizoen voorbij. Dan gaan we evalueren. Als het goed bevalt dan kunnen we het in het voorjaar ook toepassen.”

  Arie-Frans Middelburg
  Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

  Reageer op dit artikel

  avatar