Floriade gaat definitief door

Donderdagavond 18 juni stemde een raadsmeerderheid voor het laten doorgaan van de Floriade. Daarmee is er na weken van gesteggel in de gemeenteraad alsnog groen licht. Veertien raadsleden stemden tegen, 31 stemden voor het laten doorgaan van de Floriade.

De stemming over het raadsvoorstel om door te gaan met de Floriade, volgde op een eerder op de avond gehouden debat waarin PVV nogmaals uitleg van Wethouder Hoek wilde over het raadsvoorstel. „De wethouder is blind en het onderzoek is geregisseerd”, aldus Toon van Dijk van PVV.

Wethouder Jan Hoek betwistte dat hij last heeft van tunnelvisie, maar is van mening dat motivatie en passie noodzakelijk is om een project tot een succes te maken. „Wij denken dat het verantwoord en goed is voor Almere om door te gaan met de Floriade. Ik durf dat onze inwoners ook uit te leggen. En het kan zijn dat niet iedereen het daar mee eens is, maar ik durf het wel uit te leggen”,

Floriade-programmering
Pieter Cloo, directeur Floriade Almere 2022 B.V., is verheugd over de uitkomst van de stemming in de gemeenteraad. ’Samen met de gemeente Almere, provincie Flevoland, Rijksoverheid, Nederlandse Tuinbouwraad en al onze partners zijn wij in 2022 in staat om tot de gewenste Floriade-programmering te komen en de wereld te verrassen”, laat Cloo weten in een persbericht.
 
Floriade BV is door de gemeenteraad wel verzocht meer duidelijkheid te geven over die programmering en de boodschap die ze willen brengen duidelijker te communiceren, met name richting bewoners van Almere en potentiële bezoekers en sponsors.
 
Links Pieter Cloo, directeur Floriade Almere 2022 B.V. Rechts wethouder Jan Hoek van Duurzaamheid, Mobiliteit en Democratische Vernieuwing. (Foto: Feenstra Fotografie)
Groene en gezonde stad
Op dit moment hebben 210 bedrijven zich gecommitteerd aan Floriade en hebben reeds 33 landen hun deelname bevestigd. Wethouder Jan Hoek: „Met heel veel verschillende partijen werken we al geruime tijd aan de wereldexpo en aan de nieuwe groene stadswijk die daaraan verbonden is. Ik ben blij dat we deze samenwerking kunnen voortzetten. De Floriade helpt ons verder in de ontwikkeling van Almere naar een groene en gezonde stad. Bewoners, instellingen en ondernemers gaan hiervan profiteren.”
 
Radiostilte
Terwijl de gemeente Almere zich afgelopen maanden boog over afstel, uitstel of afslanken van de Floriade 2022, gingen op het Floriadeterrein de voorbereidingen op de wereldtuinbouwtentoonstelling gewoon door. Voorbereidingen die door de intelligente lockdown tijdens de coronacrisis in Nederland ook geen vertraging hebben opgelopen, doordat RIVM-eisen goed te hanteren zijn en materialen van dichtbij – Duitsland, België – komen.
 
Ook een periode dat de organisatie van de Floriade radiostilte hield om het besluitvormingsproces niet te frustreren. Nu het besluit is gevallen van volledig doorgaan van de wereldtuinbouwtentoonstelling, blikt in een interview directeur Pieter Cloo terug en vooruit. Inloggen voor abonnees van De Boomkwekerij hier, voor Tuin en Landschap hier.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties