Folietunnels op sociale werkplaats ingestort door sneeuwdruk

Bij de sociale werkplaats van Ergon in Eindhoven zijn zestien van de zeventien folietunnels ingestort als gevolg van de hevige sneeuwdruk. Bart Haans, bedrijfsleider van de kwekerij van Ergon, is druk met de schade afhandeling. „Door de combinatie sneeuw en wind zijn de tunnels in de volle lengte zijn ingestort.” Ergon is in gesprek met een collega-kweker om de planten tijdelijk onder te kunnen brengen.

De folietunnels moeten nu volledig worden afgebroken. Ergon heeft geen plek om de planten elders op hun bedrijf, zo’n 1,5 ha, neer te zetten. Bedrijfsleider Haans: „Gelukkig is de meeste sneeuw in de looppaden terechtgekomen en niet op de planten. We moeten echt plat op de buik gaan liggen om alle planten eronder uit te krijgen. Een hele klus. Vandaag zijn we vooral druk om alle sneeuw op te ruimen.”  

Foto: Ergon

Al eerder windschade
Wat betreft de omvang van de schade is de kwekerij nog in afwachting van de verzekeraar, die woensdag 10 februari poolshoogte kwam nemen. De vraag is welke onderdelen van de tunnels nog kunnen worden hergebruikt, en welke niet. „De planten en de folie over de tunnel en de beregening zijn niet verzekerd. Alleen de stalen constructie krijgen we hopelijk terug. Het is heel triest, maar twee jaar geleden hadden we ook al schade hier; toen met wind. De tunnels lagen toen helemaal plat. Toentertijd kwam dit uit op enkele tonnen schade. De schade zal nu zeker niet minder zijn.”

Gemeente vergroenen
Manager Hans Van der Staak van Ergon is druk in overleg met een collega-kweker uit regio Eindhoven die de planten tijdelijk op zijn bedrijf onder kan brengen. „Maar er wordt ook gekeken of we planten niet lokaal kunnen gebruiken om de gemeente te vergroenen, dat zou een win win zijn.” Er worden op deze sociale werkvoorziening honderden soorten planten waaronder Buxus en de vervanger Ilex geteeld. Ook is er een containerveld, dat nu bedekt is met sneeuw en ijs.


Naar huis gestuurd
Normaliter lopen er 150 personeelsleden rond op de sociale werkplaats, maar afgelopen maandag heeft Haans hen allemaal naar huis moeten sturen. „Dat is heel sneu. Sommigen vinden het niet erg, maar de meesten raken uit hun regelmaat door deze toestand. Maandag 15 februari komen ze weer werken.”

Lees ook ons nieuwsbericht (9 februari) over de oplopende schade in de glastuinbouw door de hevige sneeuwschade op diverse bedrijven.

Veel sneeuw op de tunnels die nog overeind bleven
De planten liepen relatief weinig direct schade op toen de tunnels inzakten. Koude kunnen de meeste soorten, boomkwekerijgewassen, behoorlijk goed verdragen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties