De Boomkwekerij Teelt Fotoreportage: Aandachtstrekkers op boerenbeurs

Fotoreportage: Aandachtstrekkers op boerenbeurs

0

Tussen alle bietenrooiers, maaidorsers en voermengwagens showde AgroTechniek Holland hier en daar ook machines die interessant kunnen zijn voor de boomteelt. Enkele aandachtstrekkers op de beurs die van 7-10 september in Flevoland plaatsvond.

  • Ook nieuw was deze Agribuggy: een zelfrijdende veldspuit die mechanisch aangedreven is en leeg slechts 4.900 kg weegt. Fabrikant is Kellands uit Engeland. Die blijkt al sinds 1986 spuiten te bouwen, maar dat was amper bekend op het vasteland. Pool Agri importeert de Agribuggy nu. De eerste is al verkocht aan een graszodenbedrijf.

  • Kverneland presenteerde de iXdrive, een zelfrijdende spuit met onder andere permanente vierwielaandrijving en een volautomatische bediening: met een druk op de knop kan de chauffeur schakelen tussen vullen, roeren, spuiten en reinigen.

  • Drone4Agro introduceerde de vliegende spuit: een drone waaronder een vloeistoftank en een spuitboom hangt. Ook al is de grond niet berijdbaar, een spuitdrone kun je over je gewas laten werken.

  • Mechan Groep en AGCO Finance trokken de aandacht met dit aanbod: als je in september een Fendt uit voorraad aanschaft, kun je hiervoor geld lenen maar je hoeft het niet volledig terug te betalen: het is een financial lease met een rente van -0,85%.

  • Op de beurs was extra aandacht voor Smart Farming: door meer metingen aan bodem en gewas te doen, kom je meer te weten en kun je direct rendement behalen in de teelt. Om perceelsdata te verzamelen kun je eerst een drone laten vliegen, en vervolgens grondmonsters nemen en analyseren.

  • Er bestaan verschillende professionele dronediensten voor de agrosector. Beursbezoekers werden uitgedaagd om zelf een (speelgoed)drone te besturen. Dat viel nog niet mee. Voor de veiligheid moest je niet voor niets in een kooi vliegen.

  • Bedrijven en instanties die trekkers keuren, lieten op de beurs weten dat ze klaar zijn voor de trekker-apk die de EU vanaf 2018 invoert.

  • Bezoekers konden ook diverse veiligheids- en behendigheidstesten doen met heftrucks en trekkers.

  • De allernieuwste trekkers stonden klaar voor bezoekers om te testen: op een parcours met veel voorkomende praktijksituaties op het land en op de weg.

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.