De Boomkwekerij Fotoreportage: Bijzondere rozenveredeling in Servië

Fotoreportage: Bijzondere rozenveredeling in Servië

0

Pheno Geno Roses veredelt en selecteert nieuwe rozen op een onconventionele manier; lees in vakblad nr. 19 hoe dat in zijn werk gaat. Neem hier een zomers kijkje op het Nederlands-Servisch bedrijf in Temerin, in het noorden van Servië.

  • Mirjana Vukosavljev is hoofd onderzoek en veredeling. Ze promoveerde in Wageningen op de toepassing van merkertechniek bij tuinrozen, een moderne veredelingstechniek.

  • Het kruisingswerk gebeurt in mei-juni met wilde soorten en rassen van andere veredelaars.

  • Eind juli staan de laatste bakken met zaailingen nog in de kas. De beste zaailingen zijn eruit geselecteerd om mee verder te gaan.

  • Achter de kas ligt het testveld. Veelbelovende rozen worden geoculeerd.

  • Blaadjes worden van het oculatiehout geknipt.

  • De eerste oculaties lopen al uit. Servische zomers zijn doorgaans heel warm.

  • Vorig jaar geoculeerde rozen worden bijgehouden als op een biologische kwekerij: zonder gewasbeschermingsmiddelen.

  • Het testen van nieuwe klimrozen gebeurt langs de afrastering van het rozenveld.

  • Biljana Bozanic Tanjga (links), Peter Cox en Mirjana Vukosavljev beoordelen de nieuwe rozen. Bozanic Tanjga is directeur van Pheno Geno Roses, Cox is eigenaar.

  • Pheno Geno Roses selecteerde eerst vooral op winterhardheid, de laatste jaren ook meer op geur, grootte van bloemen en hittetolerantie.

  • Veel knopjes zijn ook wenselijk bij nieuwe rozen...

  • ... maar de vraag is of deze knopjes wel helemaal opengaan en uitbloeien.

  • Er wordt ook gekeken naar de hoeveelheid doorns: is dat wenselijk voor afnemers of niet?

  • Het Servische klimaat is volgens Pheno Geno Roses heel goed geschikt om te testen: kunnen nieuwe rozen tegen hitte, maar ook tegen extreme vorst?

  • Het bedrijf zoekt ook naar rozen waarvan de bloemblaadjes en de bottels zijn te gebruiken in gerechten. De veredeling door Pheno Geno Roses beperkt zich niet tot rozen voor de sier.