De Boomkwekerij Friese sortimentskweker Jan de Boer overleden

  Friese sortimentskweker Jan de Boer overleden

  0

  Jan de Boer (65), kweker en veredelaar van bijzondere vrucht- en siergewassen in het Friese Boelenslaan, is onverwachts overleden.

  De Boer zette zich vooral in voor meer productie en afzet van bijzondere biologische vruchten. Daarvoor zette hij begin jaren ’90 Wrâldfrucht op, een stichting die later ook aan de slag ging met streekproducten in Friesland en het Waddengebied. Ook adviseerde De Boer overheden en organisaties in binnen- en buitenland op het gebied van agroforestry.

  Op zijn bedrijf Vitis-Idaea verzamelde hij diverse bijzondere rassen, bijvoorbeeld van Pinus koraiensis. Deze Koreaanse den is volgens De Boer goed te kweken in Nederland, en de pitten zijn veel groter en minstens zo lekker als reguliere pijnboompitten van Pinus pinea.

  Verschillende nieuwigheden veredeld

  De Boer verrichtte ook eigen kruisings- en veredelingswerk. Daaruit zijn verschillende nieuwigheden en marktintroducties gekomen: zoals Sambucus nigra ’Golden Parsley’ (goudgele selectie uit wilde populatie), Rubus idaeus Groovy (framboos die op eenjarig hout grote zoete vruchten geeft), Pyrus ussuriensis ’Jan Li’ (knapperige en sappige handpeer) en bijvoorbeeld Althaea officinalis ’Shuttle’ (inheemse plant die bestuivende insecten aantrekt).

  Verschillende nieuwigheden van De Boer zijn op Plantarium ingezonden. Hij overleed op de eerste dag van de afgelopen vakbeurs, 22 augustus. Afgelopen woensdag was de uitvaart.

  Arno Engels
  Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

  Reageer op dit artikel

  avatar