Fytorichtlijn wijzigt: EU legt import verder aan banden

De EU-Fytorichtlijn zal per 1 september 2019 op diverse punten wijzigen. Import van allerlei boomkwekerijgewassen in de EU moet dan aan nieuwe of strengere regels voldoen.

De wijzigingen zijn het gevolg van fytosanitaire risicobeoordelingen van bepaalde ziekten en plagen. Zo worden per 1 september 2019 Geosmithia morbida en Pityophthorus juglandis nieuw gereguleerde organismen, respectievelijk een schimmel en insectvector die Juglans en Pterocarya als waardplanten hebben.

Bij import uit derde landen (behalve Zwitserland) mag er ook geen grond of groeimedium meer aan planten hangen, tenzij het om turf en kokosvezels gaat dat niet eerder voor de plantenteelt is gebruikt.

De komende tijd voert de NVWA alle wijzigingen door in de Nederlandse importcontrole. Bekijk hier alvast om welke organismen, zaden, planten en bomen het gaat.

Verordening vervangt fytorichtlijn per 14 december

De EU-Fytorichtlijn wordt per 14 december 2019 vervangen door de EU-Plantgezondheidsverordening. Vanaf die datum wordt ook de import van de meeste hoog-risico-planten uit derde landen verboden. Dit alles om insleep van schadelijke organismen in de EU tegen te gaan.

Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties