De Boomkwekerij Regelgeving EU Fytorichtlijn wijzigt nog voordat EU-verordening ingaat

Fytorichtlijn wijzigt nog voordat EU-verordening ingaat

0

De EU-Plantgezondheidsverordening vervangt per 14 december weliswaar de EU-Fytorichtlijn, maar die laatste wijzigt nog per 1 september op een aantal punten.

De NVWA heeft afgelopen april de wijzigingen naar buiten gebracht, ze gaan onder andere over bepaalde ziekten en plagen die vanaf 1 september nieuw gereguleerde organismen worden. Daarnaast gelden vanaf 1 september nieuwe EU-eisen aan aanhangende grond, bij import uit landen buiten de EU. Dit omdat schadelijke organismen niet alleen via plantmateriaal, maar ook via groeimedia in de EU kunnen komen.

De huidige EU-Fytorichtlijn wordt dus over enkele maanden vervangen door de EU-Plantgezondheidsverordening. Alle boomkwekerijgewassen, pot- perk- en kuipplanten zijn vanaf 14 december 2019 paspoortplichtig in het EU-handelsverkeer. Bovendien gaat er een importverbod in van hoog-risico-planten, dus import vanuit derde landen de EU in.

Foto: Shutterstock

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar