’Fytosanitaire handelsbelemmeringen bemoeilijken groei export’

Handelaren in boomkwekerijproducten verwachten dat de export in de toekomst door fytosanitaire handelsbelemmeringen wordt bemoeilijkt. Dat blijkt uit een enquête die Anthos eind vorig jaar onder haar leden heeft gehouden.

Uit de enquête blijkt dat, naast een moeilijkere export door fytosanitaire handelsbelemmeringen, handelaren een verdergaande internationalisering van de handel zien. Zij verwachten met meer landen zaken te zullen doen dan nu het geval is. Ook zien handelaren dat het aantal orders toeneemt maar dat de ordergrootte afneemt.

Boomkwekerij Barometer

De gegevens uit de enquête heeft Anthos verwerkt in een Boomkwekerij Barometer. Het is de eerste keer dat Anthos deze barometer heeft opgesteld, maar zij gaat dit vanaf nu twee keer per jaar doen. De Boomkwekerij Barometer moet inzicht geven in de exportstatistieken en de marktontwikkelingen van boomkwekerijproducten. Voorheen werden deze cijfers inzichtelijk gemaakt door het Productschap Tuinbouw. Volgens Anthos is aan deze gegevens onder haar leden nog steeds behoefte.

De informatie uit de Boomkwekerij Barometer is – op enkele conclusies na – niet openbaar maar wordt door Anthos gedeeld met haar leden.