’Gebruik Europees geld voor opvangen schokken in de markt’

In 2020 wordt binnen Europa een nieuwe afspraak gemaakt over de landbouwsubsidies. Het Gemeenschapelijk Landbouwbeleid (GLB) moet op een andere leest worden geschoeid, betoogden LTO-voorzitter Marc Calon en boomkwekerij-voorman Henk Raaijmakers bij een bijeenkomst in Echteld.

Marc Calon bij LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten
LTO-voorzitter Marc Calon spreekt boom- en vaste plantenkwekers toe over het GLB: ‘Je kunt niet van subsidie leven’

Calon vertelde de aanwezigen tijdens de Kwekersdag van de LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten dat de tijd voorbij is om op subsidies te leunen. „Je kunt niet van subsidies leven, het moet uit de markt komen”, aldus de voorzitter. Hij zet daarom in op het stopzetten van een subsidie per hectare en pleit voor het besteden van het geld voor het verzekeren van grote risico’s en het aanjagen van innovatie.

Geen compensatie

Henk Raaijmakers ziet graag dat Europees landbouwgeld wordt uitgegeven aan het bieden van een stootkussen voor schokken in de markt die het gevolg zijn van geo-politieke ontwikkelingen. Als voorbeeld gaf hij de situatie rond Rusland. Als er ergens plots een grens dicht gaat als gevolg van een politiek conflict, dan zou het mooi zijn als er geld is dat kan worden gestoken in het ontwikkelen van nieuwe markten. „Geen compensatie van verliezen, maar hulp bij het openen van nieuwe markten”, benadrukte Raaijmakers.

Klimaatverzekering

Naast een ‘stootkussen’ voor onverwachte schokken in de markt is er naar zijn mening behoefte aan steun voor een klimaatverzekering. Door klimaatverandering worden boeren en tuinders geconfronteerd met op dit moment onbetaalbare en dus in feite onverzekerbare risico’s. Dat is op te lossen met Europees geld. „Daarvoor zijn we nu al aan het knokken”, aldus Raaijmakers.

Foto: Wim du Mortier

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties