De Boomkwekerij Brexit Geen Brexit-deal? Dan volgt apart Brits kwekersrecht

Geen Brexit-deal? Dan volgt apart Brits kwekersrecht

0

Als er geen deal komt over de Brexit, hoef je bij reeds verleend kwekersrecht in de EU geen actie te ondernemen. Maar wel als kwekersrecht na 29 maart 2019 zal worden verleend.

Als je na de Brexit een nieuwigheid wilt beschermen op zowel de Britse als de EU-markt, moet je voor onderzoek en registratie twee aanvragen indienen: één bij APHA in het Verenigd Koninkrijk en één bij CPVO in de EU. APHA bekijkt dan wel of de Britse procedure efficiënter kan, zodat de kosten voor aanvragers zijn te reduceren, zo meldt het Britse landbouwministerie Defra.

Alle nieuwigheden waarvoor op 29 maart 2019 wel kwekersrecht is verleend, ook planten van Britse bedrijven, zullen na de Brexit nog steeds erkend worden door alle EU-landen.

Defra zette eerder ook lijnen uit voor de import en export van plantmateriaal, in het geval er geen deal over de Brexit komt.

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar