’Geen handelsbelemmeringen nu Brexit echt doorgaat’

Europees boomkwekersvoorman Tim Edwards verwacht geen handelsbelemmeringen tussen de Britten en de EU, ook al is de Brexit nu echt in gang gezet.

„Het was een historische dag”, reageert Edwards op de Artikel 50-brief die het Verenigd Koninkrijk woensdag aan de EU heeft overhandigd. „Zelf had ik tegen de Brexit gestemd”, aldus de Brit, „maar ik raak er al aan gewend dat er geen weg meer terug is.”

’Er valt nog niets te discussiëren’

Binnen de European Nurserystock Association (ENA) is de Brexit meerdere keren op de agenda gezet, om te praten over mogelijke gevolgen voor de Europese boomkwekerij. „Onze discussie was steeds snel afgelopen”, aldus Edwards, „want gevolgen zijn nog niet concreet.”

De Brexit zal volgens Edwards geen barrières opwerpen in de handel. Hij denkt ook niet dat de Britten minder zullen importeren en meer in eigen land zullen inkopen. „Het duurt lang om de Britse productie uit te breiden.”

’Britse fytoregels blijven hetzelfde’

Extra fytosanitaire belemmeringen verwacht Edwards vooralsnog ook niet. Het Britse landbouwministerie Defra denkt er volgens hem namelijk over om het EU-kader van regelgeving over te nemen. „Regels op gebied van bijvoorbeeld plantgezondheid zullen er precies hetzelfde uitzien als op het continent. Alleen kan de interpretatie anders zijn.”

Britse kwekers hopen wel dat EU-arbeid voor hen behouden blijft na de Brexit. „Net als Nederlandse kwekers zijn ook de Britten afhankelijk van personeel uit bijvoorbeeld oostelijke EU-landen.”