’Geen mus meer in je woonwijk? Maak dan dat je wegkomt’

Vooraanstaande bouwbedrijven nemen groen steeds vaker in een vroeg­tijdig stadium mee in hun bouwplannen. Zij pleiten zelfs voor een wettelijke norm voor de hoeveelheid groen.’Zie je geen mus meer in je woonwijk? Maak dan dat je wegkomt’, zegt Onno Dwars, CEO van Ballast Nedam.

„Het is te zot voor woorden dat er wel een wettelijke norm is voor het aantal parkeerplaatsen, maar dat er geen norm is voor een minimale hoeveelheid groen in een wijk”, zegt Jan Willem Burgmans, werkzaam bij Heijmans, actief in vastgoed, bouw, infra- en installatietechniek, in zijn presentatie tijdens Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht.

Jan Willem Burgmans (rechts) pleitte tijdens Vakbeurs Openbare Ruimte voor een wettelijke hoeveelheid groen in een wijk. (foto: Ron Barendse)

Vijf jaar langer leven

Onno Dwars, CEO van projectontwikkelaar Ballast Nedam Development, zegt tegen de toehoorders in de zaal: „Met z’n allen kunnen we er voor zorgen dat mensen vijf jaar langer gaan leven. Hoe? De helft van de bestrating in steden moet weg, er moeten minder auto’s komen en meer bomen. Aanleg van groene daken is bij ons de norm.”

Hij maakt het vergelijk met de kanarie in de kolenmijn die mijnwerkers waarschuwt voor giftige stoffen. „Onze gezondheid lijdt onder een gebrek aan groen. Zie je geen mus meer in je woonwijk? Maak dan dat je wegkomt!”

Of bouwen met groen niet veel duurder is? En wat ziet bomenconsulent Hans Kaljee gebeuren in zijn stad Amsterdam?

Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 20. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties