Gemiddeld inkomen van boomkwekers is gestegen

Het gemiddelde inkomen in de boomkwekerij wordt voor 2019 geraamd op €87.000 per onbetaalde arbeidsjaareenheid. Dit is een stijging van bijna 9% ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit cijfers van Wageningen University & Research die 16 december werden gepresenteerd.

De gemiddelde stijging in inkomen komt vooral door hogere prijzen als gevolg van marktgerichte productie. Bedrijven die marktgericht werken lijken het in verhouding beter te doen dan bedrijven met een meer traditionele marktbenadering. Vooral bedrijven met sortiment dat aansluit bij de klantvraag en die dit kunnen combineren met goede contacten in de afzetketen, behalen betere resultaten. Ook schaalvergroting van bedrijven speelt een rol.

Terwijl het inkomen per onbetaalde arbeidsjaareenheid gemiddeld steeg, blijft er sector-breed in de boomkwekerij onderscheid tussen bedrijven die in hun continuïteit bedreigd worden en bedrijven met goede resultaten. Dit verschijnsel treedt in elke boomkwekerij-gewasgroep op.

Er werd in 2019 meer geïnvesteerd. Er waren bedrijfsovernames, onderhoudsachterstanden werden weggewerkt en er werd geïnvesteerd in voorraad, marketing, mechanisatie en personeel, zo blijkt uit de cijfers van Wageningen University & Research.

Het gemiddelde inkomen in de boomkwekerij wordt voor 2019 geraamd op €87.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid. Een stijging van bijna 9% ten opzichte van 2018.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties