Geplaagd

’Gloeiende, gloeiende! Wat een plekken’. Een paar hoopjes met blad, wat kale stokjes, maar vooral veel lege potjes. Alweer. Het heerst hier een muizenplaag. Begrijpelijk met die lekkere warmte, beschutting onder de stekfolie en een uitstekend achtergrondmuziekje.

Als mijn irritatie is gezakt, gaat de telefoon. ’Goedendag, wij zijn gespecialiseerd in ongediertebestrijding en onze vertegenwoordiger is dinsdag bij u in de buurt. Schikt het als hij langskomt?’ Telepathie. Ik sputter wat tegen, maar vooruit, wie weet is het wat en kom ik van die muizen af.

Als de beste man binnen is gekomen, heeft rondgekeken en afkeurend de bakjes met haverkorrels heeft bekeken, komt het gesprek op gang. ’U mag helemaal geen ongediertebestrijding doen op uw bedrijf’. ’Ow, jawel hoor, dat mag ik wel. Ik heb er een speciale cursus voor gevolgd; knaagdierenbestrijding’.

Ik kijk hem aan en zie een lichte paniek. Daar gaat zijn belangrijkste verkoopargument. Ken je dat, dat je iemand aankijkt en ziet: ’Wat doe ik hier, hier ga ik never-nooit iets verkopen Hier ben ik de verkeerde man op de verkeerde plek. Het is dat van mijn baas zo’n verkoopgesprek minimaal een half uur moet duren, anders was ik hier al lang weg geweest. Drijven er nu haverkorrels in mijn koffie? Gadver, ik wil naar huis’.

Dit geeft mij wat extra plaag-energie en ik bekijk de hypermoderne muizenvangerskast in de folder. ’Funky ding, je krijgt een appje als er een muis in zit en hij kan een paar muizen ’opslaan’. Wat kost dat ding?’ Zijn ogen maken een beetje traanvocht. ’795 euro, en voor 15 euro per maand stuurt ’ie ook een appje naar ons zodat wij ook weten hoeveel muizen u vangt’. ’En aan één heb ik genoeg?’ ’Ik schat dat u er vier nodig heeft op deze oppervlakte’.

Ik begin ook te huilen, geef de man een hand en zeg verontschuldigend dat ik er dan nog even over moet nadenken. Als ik de deur hoor dichtgaan bel ik mijn toeleverancier en bestel 60 muizenklemmen voor 2,43 euro per stuk.

We zijn nu drie weken verder en ik heb intussen 90 appjes gemist. Bij 100 trakteer ik. Beschuit met muisjes. En wat extra pindakaas om de muizen te plagen.