GGD begint met verstrekken vaccinatiebewijs voor buitenlandse vaccinaties

Wie geen burgerservicenummer (BSN) heeft en in het buitenland is gevaccineerd tegen corona, kan sinds deze week toch een vaccinatiebewijs krijgen van de GGD. Hiervoor moet een afspraak worden gemaakt bij de GGD in Utrecht of Groningen, waar speciaal opgeleide medewerkers voor deze voorziening aanwezig zijn.

Internationale medewerkers die zich in Nederland hebben laten vaccineren, krijgen ondanks dat zij zijn gevaccineerd vaak geen vaccinatiebewijs voor een coronapas. Dit heeft te maken met hun registratie in de officiële systemen. Naast dat dit in Nederland problemen kan geven, belemmert dit ook reizen naar een (thuis)land dat reizigers om een internationale QR-code vraagt.

‘DigiD, niet BSN, heikel punt’

Steve Fok is themaspecialist Sociaal Economisch en Fiscaal Beleid bij LTO Nederland en zet zich vanuit die functie ervoor in dat verantwoordelijke instanties dit probleem oplossen. Hij twijfelt eraan of internationale medewerkers wel bij deze nieuwe voorziening in Utrecht en Groningen terecht kunnen.

„Internationale medewerkers hebben allemaal wel een BSN, want anders mogen ze niet eens in Nederland werken”, zegt Fok. De reden dat zij hun coronapas niet kunnen aanvragen als zij daar recht op hebben, is volgens Fok dat ze geen DigiD hebben en niet staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).

Daardoor is het per post opsturen van een coronabewijs evenmin een optie. „Over mogelijkheden voor internationale werknemers hoor ik weinig”, aldus Fok. „Ik denk dat zij niet goed met de Groningen-of-Utrecht-route geholpen zijn.”

Landelijke oplossing ontbreekt

Een eigen inventarisatie leerde Fok dat elke GGD-regio hierin zijn eigen plan trekt. „Elke regio die ik onlangs belde, gaf een ander telefoonnummer op waar internationale medewerkers naar zou moeten bellen”, zegt de themaspecialist. „Er zijn er zelfs die verwijzen naar de Poolse ambassade. Voor een Nederlands vaccinatiebewijs.”

Een enkele GGD-regio heeft met eigen formulieren en een mailsysteem wel een manier gevonden om gevaccineerde personen zonder DigiD een vaccinatiebewijs te laten krijgen. Maar het ontbreekt nog aan een goedwerkende, landelijke methode, tot ergernis van Fok. „Dit moet wel snel worden opgelost”, benadrukt hij. „Er is al zoveel tijd verstreken dat dat toch al mogelijk had moeten zijn.”

Reactie GGD-koepel en ministerie VWS

Naast Fok is ook de landelijke koepelorganisatie GGD GHOR voor een reactie benaderd. Hen is gevraagd of zij met dit probleem bekend zijn, en wat hiervoor in hun ogen een oplossing kan zijn. GGD GHOR wijst in reactie op deze vragen door naar het ministerie van VWS.

Het ministerie laat in reactie op deze vragen weten dat het mensen met BSN, maar zonder DigiD – waaronder de internationale medewerkers waar Fok een oplossing voor wil – aanraadt om een DigiD aan te maken. Hier is echter wel een BRP-registratie voor nodig.

Ook kunnen zij telefonisch een papieren coronapas aanvragen door te bellen naar 0800-1421 of 0800-1351, laat het ministerie verder weten. Hiervoor zijn een BSN-nummer en de postcode van het woonadres bij de BRP-registratie nodig.

Personen zonder BSN die niet in het buitenland, maar door de GGD zijn gevaccineerd, kunnen niet worden geholpen door de optie die sinds deze week in Utrecht en Groningen beschikbaar is. „We werken op dit moment aan een oplossing. We hopen hier op korte termijn meer informatie over te geven”, laat het ministerie weten. „Uiteraard kunnen zij zich (ook zonder BSN) gratis laten testen.”

Onlangs sprak Albert van der Burg, veiligheidsdeskundige bij Stigas, ook de wens uit dat voor dit probleem snel een oplossing komt. Lees het interview met Van der Burg in ons digitale magazine via mijnboomkwekerij.nl of in De Boomkwekerij 21.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties